Semberska heroina Milena Božić: Znam da ću uspjeti u svojoj borbi :: Semberija INFO ::

 

Semberska heroina Milena Božić: Znam da ću uspjeti u svojoj borbi


,,Ovako se to desilo, dvadeset i trećeg septembra prošle godine, oko šesnaest sati popodne, nakon nestanka električne energije, ubacivali smo kukuruz u ambar, uz pomoć elevatora, koji je bio priključen na traktorski kardan. Sve smo pokupili i u jednom trenutku sam pokušala da ubacim ostatak kukuruza iz traktorske prikolice. Bila sam udaljena oko pola metra od kardana, kada sam se sagnula da pokupim kukuruz. Moja duga kosa, vezana u rep, prebacila se na drugu stranu mašine i sve je u jednoj sekundi bilo gotovo”.
 
Ovako danas, godinu dana kasnije, drhtavim glasom, priča djevojka Milena Božić (30) iz Ostojićeva, kojoj je poljoprivredna mašina u toj jednoj sekundi promijenila život i pretvorila ga u dramu. Kardan joj je uhvatio i skinuo kompletan skalp s glave, istrgnuvši joj mišiće čela, mišiće sljepoočnica i arkadu lijevog oka. Hitno je prevezena u Banjaluku gdje je imala dvije operacije. Skalp sa predivnom dugom djevojačkom kosom nije se mogao vratiti. Da bi se zatvorila ogromna rana, bilo je neophodno skidati kožu s butnog dijela obje noge.

-U tom trenutku nisam bila svjesna šta mi se dogodilo. Mislila sam da mi je kardan polupao lobanju. Svega se sjećam, ali se ne sjećam trenutka kako sam se odvojila od kardana. Nisam se hvatala rukama za mašinu, jer sam svjesno znala da će me samljeti. Kao da me sami Bog odbacio od  te mašine. Rekla sam ocu da me brzo vozi u bolnicu. Iz Bijeljine sam odmah prebačena u Banjaluku. Nisu uspjeli spasiti moj skalp. Prevezli su me na VMA u Beograd. Od tada, praktično, kreće moja samostalna borba tijela i duha”, kaže za ,,Semberija info’’ Milena Božić, ističući da je pred njom još uvijek dugotrajna i neizvjesna borba, da ponovo vrati svoj raniji izgled.
 
Godina dana je prošla i sada je čekaju nove komplikovane operacije.
 
-U međuvremenu sam mentalno ojačala, fizički sam se oporavila. Pobožna sam i duhovnost ne odvajam od mentalne i fizičke snage. Imala sam u svemu ovome ogromnu podršku porodice, oca, majke, brata. Odlučila sam da potražim i pomoć dobrih i humanih ljudi. Tražila sam u međuvremenu pomoć stručnjaka iz Amerike, Australije, Japana, ali će komplikovane operacije do kraja ove godine, tako sam odlučila, izvesti doktor u Minhenu, porijeklom s ovih prostora. U Minhenu će se raditi rekonstrukcija gornjeg dijela lica, nakon čega bih išla u Istanbul, gdje bi se radio zahvat oko presađivanja kose”, pojašnjava za ,,Semberija info’’ Milena Božić.
 
Ova hrabra i neustrašiva djevojka, diplomirani pravnik bez posla, sportiskinja, sama vodi humanitarnu akciju u koju su se već uključili mnogi humani ljudi. U međuvremenu je organizovan humanitarni bazar, humanitarni koncert, studenti prikupljaju pomoć.
 
Osim humanitarnog broja, 1403, koji je otvoren uz pomoć sveštenika Velislava Mišure, otvoreni su i žiro – računi na koje se može uplatiti pomoć za Milenino liječenje i operativne zahvate koji joj predstoje.
 
Broj tekućeg žiro-računa za pomoć je: 1995726001059064 i deviznog računa: 391995726001059064 SWIFT CODE: ABSBBA22, na ime Milena Božić
Više u Semberskim novinama


Semberija info