Počela berba lješnika u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Počela berba lješnika u Semberiji


U proteklih nekoliko godina na području Semberije podignuto je nekoliko modernih plantaža lješnika. Na plantaži lješnika, ukupne površine oko četiri i po hektara, u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, penzioner Milan Trišić počeo je ovogodišnju berbu. Milan kaže da je, uprkos instaliranom sistemu za navodnjavanje, rod lošiji za oko trideset odsto u odnosu na prošlu godinu. Prvi zasad lješnika podigao je prije dvanaest godina, na površini od 2,5 hektara. Prije šest godina plantaža je proširena za još dva hektara. Zavisno od rodnosti, sa jednog hektara se ubere od dvije do četiri tone lješnika.



“Nabavio sam mašinu za mehaničko kupljenje lješnika, jer bi ga ručno bilo gotovo nemoguće pokupiti. Postoje i usisivači za kupljenje lješnika, ali nema idealnog načina da se sa zemlje pokupe svi lješnici.U narednih mjesec dana ćemo kupiti plodove. Na imanju imam sve neophodne mašine za čišćenje, izduvavanje, usisavanje, pranje lješnika, nakon čega lješnik ide na sušenje. Lješnik ostaje u ljusci sve do prve narudžbe. Najviše ga kupuju slastičari”.



Trišić planira da plantažu lješnika proširi za još dva hektara. Kaže da se ozbiljna zarada od lješnika može očekivati ukoliko plantaža dostigne površinu od desetak hektara. U tom slučaju, uz sve nabavljene mašine i opremu, može se očekivati i brža otplata investicije, a nakon toga i solidna zarada.

“Ovo je ozbiljna investicija, počevši od sadnje i postavljanja sistema za navodnjavanje, nabavke mašine za kupljenje lješnika, izgradnje sušare, nabavke kalibratora, koševa za lagerovanje, traka za pregled, izgradnje uslovnih prostorija za lagerovanje lješnika. Sve mašine su namjenski kupljene za ovu proizvodnju. Moramo ići na proširenje plantaže, jer povratka nema, nakon značajnog ulaganja u proteklim godinama. Očekujem da će se sin uključiti u ovu proizvodnju i da će on nastaviti ono što sam ja započeo”, kaže Milan Trišić, ističući da je trenutna cijena lješnika jedanaest do dvanaest KM po kilogramu.


Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević