U toku vađenje ovogodišnjeg roda KROMPIRA U JANjI: Prinosi manji za 20 do 30% :: Semberija INFO ::

 

U toku vađenje ovogodišnjeg roda KROMPIRA U JANjI: Prinosi manji za 20 do 30%


U Janji je u toku sezona vađenja krompira. Velike vrućine su ostavile traga i na ovogodišnji rod ove kulture. Prema procjenama, prinos krompira će u prosjeku biti manji za 20 do 30 procenata u odnosu na prošlu godinu.
 
Poljoprivrednici nemoćno sliježu ramenima. Kakva je godina dobar je i rod’’, kažu. Najveći dio posla oko organizacije proizvodnje krompira u Janji i šire obavlja zadruga „Agrofarmer“. U ovoj sezoni njihovi kooperanti su zasijali 130 hektara krompira za potrebe dvije fabrike - „Semberke“ iz Janje i „Srebreničanke“.
 
-Prošle godine smo imali prosječan prinos od tri do tri i po tone po dunumu krompira. Ove godine, na najboljim parcelama, nismo izvadili više od dvije i po tone. Pokušavali smo tokom ovih vrućina i sa zaljevanjem krompira međutim, ispostavilo je se da zbog visokih temperatura nije bilo velikog efekta na sam rod. Zalivanjem se samo produžavao period vegetacije biljke do, računali smo poboljšanja vremenskih prilika. Ali eto, takva je sezona. Nadamo se pomoći Gradske uprave i Agrarnog fonda kako bismo barem malo amortizovali posljedice ovako loše godine“, rekao je Mujo Bogaljević, direktor OPZ „Agrofarmer“ iz Janje.

Fabrike otkupljivači su zadovoljni kvalitetom isporučenog krompira. Što se tiče sljedeće sezone, „Semberka“ iz Janje će ostati na ovogodišnjem obimu zasijanih količina, dok se za kupca iz Srebrenice očekuje povećanje proizvodnje.

OPZ „Agrofarmer“ svake godine ide naprijed i pravi iskorake u pravcu podrške domaćem agraru. Tako će za sljedeću sezonu, sve potrebne količine sjemenskog krompira umjesto iz Evrope kupiti sa područja Rogatice.                                       

Semberske novine - Semberija info - I.Gutić