Majstor Petar Ostojić, jedini kovač na Majevici: Ako ne voliš zanat, nikad nećeš biti dobar majstor :: Semberija INFO ::

 

Majstor Petar Ostojić, jedini kovač na Majevici: Ako ne voliš zanat, nikad nećeš biti dobar majstor Petar Ostojić (57) iz sela Lipovice kod Lopara jedini je trenutno aktivni kovač na Majevici, a samo je u Priboju prije rata radilo sedam kovača i svi su imali dovoljno posla.
 
 Od sedme godine, kao bosonogi dječak, Petar Ostojić je gledao kako funkcioniše kovački mijeh, kako se potkivaju konji, iskivaju potkovice, oštre lemeši, budaci, sjekire i motike.


 
- Najbolja kovačka vatra dobija se od šljivovog drvenog uglja, dobijenog suvom destilacijom. On je najkaloričniji, jer sadrži 98 odsto ugljika. Iza njega je bukov drveni ugalj. Škole za kovače nije bilo. Učio sam od djeda Steve i od oca Milana. Kovački zanat je teško naučiti, ali je častan, treba ga voljeti, kao i svaki drugi zanat. Ukoliko ne voliš zanat koji si izabrao, od tebe nikada neće biti dobrog majstora. Lakše je završiti fakultet, nego postati dobar kovač. Od trinaeste do petnaeste godine već sam znao držati čekić u rukama. Kovači “starog kova” znali su kako da naprave plugove, kako da postave gvozdene šine na drvene točkove, kako da naoštre metalne klinove za drljaču”, priča Petar Ostojić, majevički kovač, ističući i to da je njegov djed Stevo bio ,,specijalac” za izradu plugova ,,obrtnjaka”.- Zadnji plug sam napravio prije dvadesetak godina. Ovdje je teška zemlja za obradu. Da bi plug bio lagan u rukama i da bi zaorao brazdu, mora kovač znalački da ga iskuje. Treba znati baratati starim alatima. Rukovanje čekićem, da se ruka ne zamori, posebna je priča. Tu do izražaja dolazi inteligencija kovača. Baratanje kliještima i čekićem je posebna vještina, jer mora postojati sinhronizacija pokreta. Trenutno samo oštrim sjekire, motike i budake”, priča kovač Petar, ističući da posla za kovača ima u proljeće i u jesen.
 
Od kovača Petra saznali smo za mnoge kovačke tajne, od toga kako se u kovačnici nikad nije umorio, kako treba okaliti užareno gvožđe u ,,mekoj” vodi, kišnici, kako i na koji način drveni ugalj iz kovačke vatre oplemenjuje metal i daje mu najkvalitetniji kal. Nekada je Petra pred kovačnicom čekalo po petoro mještana, da im naoštri i popravi poljoprivredne alatke, a sada, kaže, nema naroda, pa nema ni posla za kovače na Majevici.
 

Semberske novine - Semberija info