Kupuj lubenicu koju pčele opsjedaju :: Semberija INFO ::

 

Kupuj lubenicu koju pčele opsjedaju


Semberski proizvođači lubenica ovog ljeta prolaze kroz različite faze, po sistemu toplo - hladno, kada je u pitanju plasman i prodaja bostana. Odgovor za takvo stanje nazirao se negdje na granici između prekomjerne proizvodnje, nekontrolisanog uvoza i osiromašenih potrošača. 

Od početnog lošeg plasmana i najave da će lubenice početi besplatno dijeliti ili će ih ostavljati neobrane na njivama, u drugoj polovini avgusta već ima najava da će se nešto i zaraditi  od poznog bostana i da se ova godina neće završiti sa velikim gubitkom. 

Prve lubenice koje su se početkom i sredinom jula pojavile na Kvantaškoj pijaci teško su pronalazile kupca, jer  su potrošačii više tražili makedonsku i grčku lubenicu, vjerujući da je slađa i kvalitetnija od domaće. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako se suša produžavala, domaća lubenica, proizvedena na semberskim njivama, potvrdilo se, zadržala je svoju prepoznatljivu slast i ukus. To potvrđuju i rojevi pčela koji se mogu vidjeti na rasječenim lubenicama.

Oni koji ovih dana prodaju lubenice na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, kažu da je plasman poboljšan, te se nadaju i nekoj zaradi. I dok se na bijeljinskoj Zelenoj pijaci lubenica može kupiti po cijeni od 50 pfeniga po kilogramu, na Kvantaškoj pijaci njena cijena je od 25 do 30 pfeniga po kilogramu. Za izvođenje nekih ozbiljnijijih računica, izgleda, kada je proizvodnja bostana u Semberiji u pitanju, ipak, treba sačekati kraj sezone.

Semberija info - Lj. Ljubojević