PORODIČNO PREDUZEĆE ,,POLIGARDEN” DONjE CRNjELOVO: IZVEZU SVE ŠTO PROIZVEDU :: Semberija INFO ::

 

PORODIČNO PREDUZEĆE ,,POLIGARDEN” DONjE CRNjELOVO: IZVEZU SVE ŠTO PROIZVEDU


Porodično preduzeće ,,Poligarden” iz Donjeg Crnjelova već šesnaest godina uspješno proizvodi baštenski namještaj, stolice, stolove, klupe, garniture, ležaljke, kako za potrebe ugostiteljstva, tako i za porodična domaćinstva.

Dobrica Narančić, vlasnik ,,Poligardena”, povratnik iz Austrije, kaže da 99 odsto proizvodnje, više od petnaestak hiljada proizvoda, ovo preduzeće godišnje izveze na tržište Evropske unije, u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Švajcarsku, nešto malo i u zemlje bivše Jugoslavije.

-Svaka poslovna godina za nas je i novi izazov. Na tržištu vlada velika i bespoštedna borba za svaki posao, za svaki evro. Naši proizvodi već sedamnaest godina su prisutni na zapadnoevropskom tržištu, tako da su  i prepoznatljivi, kako po dizajnu, tako i po kvalitetu. Naši radnici, trenutno zapošljavamo njih tridesetak, uglavnom su stolari, bravari, varioci. Na berzi rada oduvijek je nedostajalo dobrih radnika, tako da je potražnja za njima uvijek aktuelna. Nama predstavlja problem i sirovina, jer kvalitetno bagremovo drvo teško nabavljamo. U državnom šumarskom sektoru bagrema nema, tako da se snalazimo na raznorazne načine, kupujući bagrem  iz privatnih šuma i sa seoskih imanja. Odlučili smo se za bagrem, jer je kvalitetan i postojan”.U razgovor se uključuje i Dobričin sin Nenad. On kaže da zapadnoevropskog kupca isključivo zanima kvalitet proizvoda, cijena i poštovanje rokova isporuke.
 
-Od naših dobavljača rijetko dobijemo na vrijeme čak i kutije za pakovanje naših proizvoda. Ukoliko ima kašnjenja na graničnim prelazima, onda je to dodatni problem. Mi smo u vrijeme pandemije virusa korona uspjeli da se održimo na tržištu, amortizovali smo i taj udar”, kaže Nenad Narančić.

Dobrica Narančić kaže da je u međuvremenu poskupjelo i željezo za iskivanje m, opet,etalnog okvira za stolove i stolice, što pada na teret proizvođača. Ipak, od početka bavljenja ovom proizvodnjom, kaže Narančić, ,,Poligarden” bilježi uzlaznu putanju u svom poslovanju, što je u ovim vremenima  veliki uspjeh.
 

Semberija info