NA IMANjU DRAGICE TANACKOVIĆ U VELIKOJ OBARSKOJ :: Semberija INFO ::

 

NA IMANjU DRAGICE TANACKOVIĆ U VELIKOJ OBARSKOJ


Za Dragicu Tanacković iz Velike Obarske semberska javnost je saznala kada je svojevremeno na Mitrovdanskom vašaru izložila kikiriki koji je proizvela na svom imanju. Petnaestak i više godina kasnije, Dragica još uvijek ne odustaje od proizvodnje kikirikija, ali, danas, na porodičnom imanju, koje obrađuje uz svesrdnu pomoć supruga Ilije, ona uzgaja malinu, kupinu, ribizlu, aroniju. Već godinama Tanackovići proizvode kvalitetan i izuzetno zdrav sok od kupine, ribizle i aronije, kao i kupinovo vino. S obzirom na to da je sok od aronije izuzetno cijenjen i tražen, njegova cijena je oko 20 KM po litru. Ilija kaže da je izuzetno dobar za popravljanje krvne slike, ukoliko se popije jedna čašica soka rano ujutro, kako to u narodu kažu, na tašte. Sok od kupine se prodaje po cijeni od sedam do osam maraka za litar.

Tanackovići su prije nekoliko godina zasadili i orahe s kojih ubiru kvalitetne plodove, a u njihovom dvorištu može se vidjeti višnja, smokva, nar, čak i drvo banane.

-Trudimo se da sve to što proizvodimo, bude zdravo, jer ne koristimo zaštitna hemijska sredstva, izuzev minimalne zaštite plodova protiv truleži. Naši sokovi su pasterizovani, bez konzervansa. Kupina, koju uzgajamo na našem imanju, može da daje plodove nekih sedamnaest do osamnaest godina. Siječemo i čistimo stare izdanke, ostavljamo nove i ona se na taj način obnavlja. Zasad maline je star od pet do šest godina, jer je njen životni vijek nešto kraći. Na biljke, kao i na ljude, značajno utiču klimatske promjene. Malinu ćemo brati sve do jeseni, a zbog ovih visokih temperatura, morali smo je prekriti i zaštitinim mrežama. Što se ribizle tiče, berba je trajala oko mjesec dana i nedavno je završena”, pričaju nam Dragica i Ilija Tanacković, ističući i to da se od proizvodnje voća i prerade u voćne sokove može nešto i zaraditi, te se i na taj način popravlja kućni budžet.
 
Cijena maline i kupine ovog ljeta na bijeljinskim pijacama  dostigla je maksimalan iznos od pet do šest KM po kilogramu, tako da se može ostvariti solidan prihod od ovog voća, zavisno od proizvedene količine.

Što je najvažnije, Tanackovići uživaju u onome što rade i ništa im ne pada teško, tako da im i voćke uzvraćaju ljubav dobrim rodom i sočnim plodovima.

Semberija info