OVI SU MLADI NAJSRETNIJI KADA SU U NOŠNjAMA I OPANCIMA :: Semberija INFO ::

 

OVI SU MLADI NAJSRETNIJI KADA SU U NOŠNjAMA I OPANCIMA


Srpsko kulturno-umjetničko društvo ,,Semberija“ je sastavljeno od grupe mladih, entuzijastičnih ljudi koji svoju sreću vide u narodnim nošnjama, opancima, nastupima i jedni u drugima. Svi smo kao jedna porodica koja ima isti cilj- da sačuvamo kulturno blago koje posjedujemo i predstavimo našu tradiciju u što boljem svjetlu“, ističe direktorka SKUD-a ,,Semberija“ Branka Marković Savčić.
 
SKUD ,,Semberija“ već 67 godina okuplja zaljubljenike folklora koji svoju tradiciju i kulturno naslijeđe, igrom, muzikom i pjesmom dovode do perfekcije u izvođenju. Osnivač ovog društva je Grad Bijeljina i jedino je društvo u Republici Srpskoj osnovano kao javna ustanova, sa stalnim zaposlenim stručnim licima, a danas je smješten u Centru za kulturu.

-U radu društva učestvuje oko 700 aktivnih članova organizovanih u sedam uzrasnih kategorija, što znači školu folklora: početnici mlađi i stariji kroz prvu i drugu godinu, drugi i prvi dječiji ansambl kroz treću i četvrtu godinu,  pripremni i izvođački ansambl kroz petu i šestu godinu, te sekcija veterana“, precizira Branka Marković Savčić, istakavši da u SKUD-u ,,Semberija“ postoje još i narodni orkestar sa solistima, ženska i muška vokalna grupa, kao i tkačka sekcija koja se, pored ostalog, bavi i izradom dijelova tradicionalnih nošnji.

Kako navodi, najviše članova broji folklorni odsjek, starost članova je od 7 do 35 godina, a izvode brojne koreografije iz svih krajeva BiH i Srbije. Vokalne grupe čine solisti koji njeguju izvorni narodni melos (izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike), a  narodni orkestar izvodi srpska narodna kola, kola drugih naroda BiH, kao i kompozicije renomiranih autora.
 

Branka Marković Savčić

-Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva, oslanjajući se na izuzetan doprinos umjetnika ranijih generacija, koji su svojim umjetničkim kvalitetom, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi naši ansambli ostvarili su izuzetne uspjehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom svijeta. Zato imamo običaj da kažemo da je SKUD ,,Semberija“ brend koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više hiljada svojih članova, živi organizam uvijek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standard, brend koji stvara dobre ljude“, ponosno ističe Branka Marković Savčić.
 
Godine izazova, novih vještina i vjere u budućnost

U SKUD-u ,,Semberija“, čiji je umjetnički rad određen godišnjim planom rada, nisu mogli pretpostaviti teške okolnosti u kojima su se našli 2020., kada je zavladala pandemija korona virusa. Kako se mijenjala epidemiološka situacija, tako su se i oni prilagođavali i mijenjali aktivnosti i organizaciju rada.

-Godina 2020. bila je izazovna i teška za sve, pa tako i za SKUD ,,Semberija“. Živimo u doba pandemije i to nam je iz temelja promijenilo svakodnevni život, životne i radne navike, diktirajući nova pravila i obrasce ponašanja. Uprkos tome, SPKD ,,Semberija“ se ubrzo prilagodilo novonastaloj situaciji i u skladu s epidemiološkim mjerama zadržalo kontinuitet rada te nastavilo sa svojim aktivnostima u donekle izmijenjenom obliku“, kaže Branka Marković Savčić.
 
Ona je, kao kuriozitet, navela situaciju iz septembra 2020.

–Svake godine u septembru vršimo upis novih članova, a obzirom na okolnosti u kojima smo tada živjeli očekivali smo tek neznatan broj zainteresovanih. Međutim, prijavilo se toliko novih lica kao u našim najboljim godinama. To je bio odraz nedostatka druženja, izlazaka iz kućne izolacije, putovanja i svega onog što su očekivali da mogu dobiti u SKUD-u ,,Semberija“. I to je bio dobar početak nove generacije u novoj sezoni. Ništa ljepše nije moglo da nam se desi, jer zbog njih ,,Semberija“ i postoji“, priča Branka Marković Savčić.

S proljeća ove godine u SKUD-u ,,Semberija“ počeli su pripreme za godišnji koncert posvećen jednom od najvećih srpskih praznika, Vidovdanu. Koncert je, pod nazivom ,,U predvečerje kod stare kafane“,  održan u bašti restorana Pet jezera, a kao i dosadašnji koncerti, svojim sadržajem donio je bezbroj poruka, kako kulturnih i umjetničkih, tako i važnu poruku prošlosti za budućnost. Koncertno veče počeo je ansambl veterana koji je izveo ,,Kraljevo kolo“, a zavjesu na tradicionalni godišnji koncert, koji  je s puno ljubavi za svoje sugrađane priredio SKUD ,,Semberija“, izvođenjem ,,Igara iz Šumadije“, spustio je prvi ansambl.
 

-Na koncertu smo predstavili sve uzraste, od prvog dječijeg ansambla pa do veterana, zatim Narodni orkestar koji je pratio sve izvođače, ženska vokalna grupa, kao i vokalni solisti. Ove godine na koncetu je nastupio i glumac Dušan Ranković koji je imao ulogu naratora“,  priča Branka Marković Savčić, izražavajući nadu da će i izazove koji uslijede uspješno savladavati, te da će uspjeti da realizuju i nekoliko turneja kojima će obuhvatiti sve uzrasne kategorije.

U proteklih 70-ak godina SPKD ,,Semberija“ je nastupilo na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima odnoseći prestižna priznanja. Vrlo je teško sve njihove uspjehe nabrojati, ali ističu da su na svaku osvojenu nagradu i na svako priznanje izuzetno ponosni.

-Pehara i priznanja s turneja imamo zaista mnogo, ne znamo više ni sami koliko, ali svi nam mnogo znače i vrijedno ih čuvamo“, kaže direktorka SKUD-a ,,Semberija“ istakavši da su druženja, čvrsta prijateljstva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija društva, priznanje koje potvrđuje činjenicu da je privilegija i čast biti član ovog uspješnog kolektiva.
 

-Iza nas je 67 godina društva, sve su one bile godine izazova i uspjeha. Mnogo generacija prošlo je kroz društvo i presrećni smo rezultatima rada i onim što smo postigli. Velika zahvalnost svim članovima društva, vjernoj publici i svima koji su na bilo koji način pomogli naše postojanje“, rekla je Branka Marković Savčić.

Semberija info