O razlozima za umanjenu plodnost govori Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva :: Semberija INFO ::

 

O razlozima za umanjenu plodnost govori Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva


Odgađanje rađanja najveći neprijatelj plodnosti i kod nas
 
Plodnost čovjeka je manja, nego u drugih vrsta i ona je u blagom, ali trajnom opadanju,  posebno u razvijenim zemljama. Razlozi za umanjenu plodnost su brojni, ženski  u 35% slučajeva,  muški u 35% slučajeva,  udruženi, socijalno ekonomski faktori i brojni drugi razlozi. Neplodnost se definiše kao izostanak trudnoće nakon jedne godine zajedničkog života  para.  Zdravom paru je u prosjeku potrebno devet mjeseci da postignu kliničku trudnoću’’, pojašnjava  Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva.
 
On tvrdi, da je pojedinačno  najveći problem i kod žena i kod muškaraca odgađanje rađanja i smanjenje broja djece u porodicama. Istovremeno je sa odgađanjem potomstva neopravdano porasla vjera u uspješnost vantjelesne oplodnje. 
 
- Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je plodnost kod žene najveća između 20. i 27. godine. Kod žena ona opada poslije 32. godine, a kod muškaraca poslije 42. godine.  Pored odgađanja rađanja, plodnost čovjeka smanjuju i gojaznost,  pušenje duvana,  konzumiranje alkohola,  polno prenosive bolesti i onkološke bolesti mladih muškaraca i žena. Kod žena glavni razlozi za neplodnost su izostanak ovulacije, upale polnih organa i njihove posljedice,  kao i seksualno neodgovorno ponašanje,  posljedice namjernih prekida trudnoće,  endometrioza,  adenomioza i abnormalnosti materice’’, navodi dr Arsenović.
 
- Mjere, kojima bi se mogla povećati plodnost, su podsticati ranije rađanje. Kod nas žena prvo dijete rodi u 29. godini života. Potom, promijeniti stavove o reprodukciji,  podsticati proširenje porodice,  poboljšati socijalno-ekonomske uslove,  prekinuti štetne navike i podsticati zdrav način života’’, upozorava Milan Arsenovic specijalista ginekologije i akušerstva u  Domu zdravlja Bijeljina.

Semberske novine / Semberija info