Slikar Dušan Basta Pejzaže i portrete preselio na pijacu :: Semberija INFO ::

 

Slikar Dušan Basta Pejzaže i portrete preselio na pijacu


Prodaja cigareta može na ulice i na trgove, a moje slike ne mogu. Morao sam ih izložiti na Zelenoj pijaci, kaže Dušan Basta (67), rođen u Sanskom Mostu, sada stanovnik Bijeljine, penzionisani monter dalekovoda, koji više od trideset godina slika pejzaže i portrete, pronalazeći za njih kupce širom svijeta. Dušan je godinama svoje slike prodavao na bijeljinskom gradskom trgu, ali, ovog ljeta to mu je uskraćeno  zbog visoke cijene zakupa prostora na javnoj gradskoj površini.



“Tražili su mi u nadležnom gradskom odjeljenju da plaćam trideset KM dnevno za boravak sa svojim slikama na gradskom trgu. Trebalo je da za deset dana platim 300 KM, iako nisam siguran da ću prodati  jednu ili nijednu sliku u tom periodu”, priča Dušan Basta, ističući da je zbog toga odlučio da svoje slike preseli na Zelenu pijacu.



“Na pijaci zakup tezge plaćam tri KM dnevno. Ni ovdje za desetak dana možda neću prodati nijednu sliku. Ipak, moram negdje svoje slike iznijeti. Dosadno je po cijeli dan sjediti u kući. Naslikao sam više od 600 slika. Slikam svakodnevno. Ranije sam radio ono što sam morao, pentrao se po dalekovodima visokog napona, sada radim ono što volim.



Već osamnaest godina živim u Bijeljini. Puno mi znači kada prodam neku sliku i kada  mogu kupiti platno i boje. Penzija je slaba, oko četirsto maraka, ne možeš ni režije da platiš. U prošloj godini, u vrijeme korone, slikao sam puno narudžbi. Nisam izlazio iz kuće, ali sam intenzivno slikao”, priča Dušan Basta, čije su slike stigle do Maroka, brojnih evropskih država, do Zlatibora u Srbiji. Nema grada gdje nije otišla neka Dušanova slika.



Dušan se nada nekim boljim vremenima, kada će pod povoljnijim uslovima svoje slike nuditi  gostima grada i samim Bijeljincima. Jer, kako reče, i on je dio turističke i kulturne promocije grada u kojem trenutno živi.

Semberija info - Lj. Ljubojević