Građevinski materijal poskupljuje iz dana u dan: Korona promijenila mnogo toga na tržištu građevinskog materijala :: Semberija INFO ::

 

Građevinski materijal poskupljuje iz dana u dan: Korona promijenila mnogo toga na tržištu građevinskog materijala


Građevinski materijal za izgradnju stambenih i poslovnih objekata drastično je poskupio u ovoj godini. Vlasnici stovarišta građevinskog materijala kažu da trenutno najveći problem predstavlja nedostatak željezne armature i armaturnih mreža koja je u tri do četiri navrata poskupjela ukupno za 74 odsto u odnosu na cijenu iz prošle godine.

U međuvremenu su povećane cijene cementa za oko pet do dvanaest odsto, kao i cijene crijepa i opekarskih proizvoda, za oko desetak odsto.
 
Na stovarištima građevinskog materijala u Bijeljini smo saznali da je stiropor, koji se koristi kao izolacioni materijal, poskupio za oko 50 odsto.

Na tržištu nema ni pune cigle, koja se uglavnom proizvodi ručno, u starim pećima, uz postupak prirodnog sušenja. Ovu ciglu su, uglavnom, proizvodili poznati majstori Crnotravci, iz južne Srbije. Na području Republike Srpske trenutno radi jedna takva ciglana u Blaževcu, u Posavini. Jedna takva ciglana proizvodila je punu ciglu u Pukišu, na Majevici, ali, ni ona u ovoj godini nije bila u funkciji.
 
Prodavci građevinskog materijala kažu da je nakon pandemije virusa korona puno toga promijenjeno i na tržištu građevinskih proizvoda. Na stovarištima se danas može pronaći kompletna oprema za kuće i stanove, od vodoinstalacionog materijala, peći za grijanje, radijatora, tako da se na jednom mjestu može kupiti sve ono što se nekada za potrebe stanogradnje nabavljalo na više lokacija.
 
Na stovarištu ,,Brankom”, uz ljubaznost prodavca Borisa Leka, saznali smo da se cijene građevinskog materijala formiraju na svjetskom nivou, te da je vrlo teško uticati na njihovo formiranje na lokalu.

- Tačno je to da je sve poskupjelo i da vlada nestašica armaturnih mreža još od početka ove godine. Puna cigla je poskupjela desetak pfeniga po komadu. Cement je, prema našim evidencijama,  poskupio za oko 12 odsto, ali, poskupjeli su i brojni drugi materijali za izgradnju kuća i poslovnih objekata. Na mukama su investitori, ali i krajnji kupci na koje se prebacuje teret povećanja cijena. Da li će u skorije vrijeme doći do stabilizacije cijena na tržištu, zavisiće, prije svega, od količina naručene robe koja nam bude stizala. Svi se nadamo da će građevinski sektor opstati, jer on za sobom povlači tridesetak privrednih djelatnosti”, kaže Boris Lek.

Semberske novine - Semberija info