JASMINA ABDULAHAGIĆ, V.D. DIREKTORICA BIJELjINSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE: Nastavlja se uspješna turistička priča Bijeljine i Semberije :: Semberija INFO ::

 

JASMINA ABDULAHAGIĆ, V.D. DIREKTORICA BIJELjINSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE: Nastavlja se uspješna turistička priča Bijeljine i Semberije


Nastavljamo aktivnosti na razvijanju efikasnije promocije turističkih vrijednosti, destinacija i proizvoda našeg grada, kao i podsticanje ostalih turističkih subjekata u cilju razvoja i unapređenja turizma’’, kaže v.d. direktorica Turističke organizacije Bijeljina Jasmina Abdulahagić, izražavajući zadovoljstvo da, nakon pojave pandemije virusa korona tokom prošle godine, kada je turistički sektor u svim svojim segmentima doživio snažan udarac, ove godine dolazi do određenih turističkih pomaka na bolje.


 
Turizam je jedna od najmasovnijih, najdinamičnijih i najsloženijih društveno-ekonomskih pojava modernog doba, te je jedna od najbrže rastućih grana svjetske ekonomije. Obuhvata širok spektar pojava i odnosa koji nastaju za vrijeme turističkog putovanja, a u svojoj realizaciji zadire ne samo u ekonomski, već i ekološki, socijalni i kulturni aspekt života.

- Turistički proizvod je veoma složen, čini ga mnoštvo materijalnih, prirodnih i duhovnih vrijednosti, a  cilj je da se privredni razvoj zasniva na domaćim resursima i razvoju onih grana i djelatnosti koje omogućavaju veće zapošljavanje. Bijeljinska turistička organizacija, koja je osnovana prije 18 godina, ima ulogu sveobuhvatne promocije turističkih potencijala naše lokalne zajednice“, navodi direktorica Jasmina Abdulahagić. 

Kako kaže, putovanje je bilo i ostalo osnovna ljudska potreba, a kriza izazvana pandemijom korona virusa to neće promijeniti. Međutim, turizam je tokom prošle godine bio najviše pogođena grana privrede, registrovan je pad turističkog prometa od 76 odsto na globalnom nivou. 

- Analiza stanja turizma na području grada Bijeljine za period od prvog januara do 31. decembra 2020. godine pokazala je smanjenje broja dolazaka i broj noćenja za 34 odsto u odnosu na isti period 2019. godine’’, rekla je direktorica Turističke organizacije, precizirajući da je tokom prošle godine Bijeljinu posjetilo 12.763 domaća i 8.608 stranih turista.
 
Prihvat i boravak turista
 
Jasmina Abdulahagić kaže da Turistička organizacija ostvaruje dobru saradnju sa Gradskom upravom na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, koji im je velika podrška. Kako navodi, jedan od glavnih ciljeva Turističke organizacije je, između ostalog, saradnja i koordinacija sa privrednim subjektima koji obavljaju turističku djelatnost, radi zajedničkog dogovaranja, utvrđivanja i provođenja razvoja turizma i njegove promocije.  
  
- U cilju što kvalitetnijeg boravka turista, svi turistički i privredni subjekti na području Bijeljine nastoje da upotpune sadržaj u svojim objektima. Etno-selo ,,Stanišići“, pored etno-muzeja, restorana, hotela, planinskih kućica, svečanih salona, stadiona i sportskih terena sada u svom sastavu ima i moderno opremljeni velnes i spa centar, tako da se može reći da nudi sve što je potrebno za vrhunski odmor i relaksaciju posjetiocima i gostima. Preko puta Etno-sela ,,Stanišići“ je ,,Semberski salaš’’, koji osim dobrog restorana gostima nudi bazen, školu jahanja, vožnju fijakerom i gađanje lukom i strijelom. Banja ,,Dvorovi’’ pored pet bazena u svom sastavu ima i saunu, te sportske terene, a sadržaje u svojim objektima upotpunili su i hoteli ,,Drina“, ,,River“  i ,,Homa“, te motel ,,Šumice“, a d.o.o. ,,Globus Tim“ je učinio da stari riblji restoran ,,Pet jezera“ zasija u ljepšem sjaju’’, izdvaja Jasmina Abdulahagić neke od turističkih i privrednih subjekata grada Bijeljine sa kojima Turistička organizacija ostvaruje dobru saradnju.
 
Komunikacija je važna
 
Osnovna djelatnost Turističke organizacije je  promocija turističkih potencijala Bijeljine i Semberije, kako bi turisti u što većem broju posjećivali naš grad.

- Upoznavanje potencijalnih gostiju sa onim što naša regija pruža je na sajmovima turizma, promocijama po gradovima u okruženju i inostranstvu, prilikom posjeta manifestacijama, ali isto tako i organizovanje manifestacija u našem gradu. Propagandni materijal je nezaobilazan i od njegovog kvaliteta dobrim dijelom zavisi i efekat na samog potencijalnog gosta. Turistički vodič kroz Semberiju je pretrpio nekoliko izmjena kako bi se postigla što veća efikasnost, a s obzirom da se grad razvija, mijenja se i infrastruktura, pa ćemo u skladu sa tim promjenama mijenjati i mapu grada. Zatim, dobra stara razglednica mijenja svoju ulogu i sve više postaje suvenir. U narednom periodu kolekciju razglednica obogatićemo i onima koje promovišu manifestacije  koje se organizuju u našem gradu: Međunarodni sajam turizma i gastrokulture ,,Bijeljina-turist“, Međunarodna umjetnička kolonija, Pantelinski dani, Zlatni kotlić Semberije, Savska regata, Mitrovdanski vašar i Zeleni eko festival. Bijeljina, zaista, može da se pohvali velikim brojem manifestacija koje gostima upotpunjavaju boravak, te mnogi od njih posjetu Bijeljini planiraju baš u vrijeme kada se one održavaju“, pojašnjava Jasmina Abdulahagić. 
 
Kada je riječ o promociji turističke ponude, ona ukazuje da štampani materijal i dalje zauzima značajno mjesto, ali da se sve više pažnje posvećuje elektronskoj prezentaciji turističkih potencijala.

- Danas ne možemo zamisliti život bez savremene tehnologije, brojnih društvenih mreža i svega onoga što ona nosi sa sobom. Osim uticaja na cjelokupan život i uopšte poslovanje, razvoj informativne i komunikacijske tehnologije u velikoj mjeri je uticao i na razvoj turizma. Ove tehnologije za turizam predstavljaju alat koji povezuje sve dijelove turističke industrije“, ukazuje Jasmina Abdulahagić,  dodavši da će uskoro uraditi redizajn veb starnice Turističke organizacije Bijeljina, jer platforma koju imaju već je zastarjela.
 
Stiže i ,,selfi znak“
 
U Turističkoj organizaciji najavljuju da će Bijeljina uskoro dobiti ,,selfi znak“ i info pult u centru grada.

- Fotografisanje je postalo omiljena aktivnost mlađe, ali i starije populacije. Fotografije sa putovanja čuvaju se godinama, zato svi žele da ih naprave što više i učine da budu što kvalitetnije. Selfi fotografisanje postalo je svakodnevica, a u tome prepoznajemo potencijal za promociju našeg grada.  ,,Selfi znak“ ćemo postaviti na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića tako da će u pozadini fotografije biti dio zgrade Gradske uprave, Muzej Semberije i Centar za kulturu’’, najavljuje Jasmina Abdulahagić.

Novo je i to da je, odlukom Gradske skupštine, Turističkoj organizaciji dodijeljen prostor u Ulici patrijarha Pavla gdje će biti savremeno opremljen  info pult i  suvenirnica.

- Nedostaju nam lokalni turistički vodiči, te ćemo u saradnji sa Univerzitetom Sinergija organizovati kurs za njihovu obuku, a plan je i da se radnice koje budu radile na info pultu i suvenirnici pošalju na kurs engleskog jezika“, rekla je v.d. direktorica Turističke organizacije Jasmina Abdulahagić.

​Semberske novine - Semberija info