Neobične bijeljinske bašte :: Semberija INFO ::

 

Neobične bijeljinske bašte


Prije nepuna tri vijeka, davne 1664. godine, prolazeći kroz Bijeljinu, čuveni turski putopisac Evlija Čelebija primijetio je da u svakom bijeljinskom dvorištu ima živa voda.

“Po baščama na hiljade divnih ptičjih melodija osvježavaju ljudsku dušu i okrepljuju čovječje zdravlje. U blizini toga saraja nalazi se jedan gaj, u kome se ogromna stabla uzdižu do neba. U debelom hladu svakog stabla može da se napase 1.000 ovaca. Tlo mu je bogato zelenilom i cvijećem, kao da je zemlja obložena zelenom rehavi – kadifom”, pisao je Evlija Čelebija.



 U Bijeljini, kao i u većini drugih bosanskohercegovačkih gradova mogu se i danas vidjeti predivne uređene bašte, sa fontanama i vještačkim jezercima, sa puno cvijeća i tropskog rastinja. Jedno od takvih neobičnih dvorišta je dvorište Željka Miljanovića(69) i njegovog sina Steve, preko puta bijeljinskog Gradskog parka.

Željko kaže da se njegov sin Stevo već godinama profesionalno bavi  hortikulturom, uređenjem enterijera i gradskih dvorišta.



“Sve je ovo u fazi uređenja. Uz fontanu i jezerce sa ribicama, zasadili smo brojne tropske i mediteranske biljke, kao što su azijski lokvanji, drvo banane, palma, bambus, hibiskus, a tu su još i kaktus, limun, mandarine i brojno drugo neobično mediteransko drveće. Uz sve to, uzgajamo i golubove, bijeljinske prevrtače i lepezanere. Sin Stevo je do sada osvajao nagrade na brojnim takmičenjima u regionu za uređenje dvorišta i privatnih prostora. Osmislio je i uredio brojna dvorišta po Bijeljini, u FBiH, Hrvatskoj, Srbiji. Još uvijek nam je dvorište u fazi uređenja i kompletiranja novim sadržajima.



Tu je i jedna neobična amfora, koja je nekada bila ugrađena u fontanu. Namjeravamo da uredimo i ljetnjikovac, tako da će to biti jedan prelijep kutak u kojem ćemo se odmarati i ispijati kafu sa našim komšijama”, kaže Željko Miljanović.

Semberija info - Lj. Ljubojević