ZAŠTO JE KVADRAT STANA U BIJELjINI TAKO SKUP? - Gajić: Visoki nameti nam dižu cijenu stana :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTO JE KVADRAT STANA U BIJELjINI TAKO SKUP? - Gajić: Visoki nameti nam dižu cijenu stana


Cijena kvadrata stana u Bijeljini se mijenja, te nas svake godine dočeka iznenađenje u vidu rasta. Potencijalni kupci tragaju za najboljim rješenjem, kada je izbor u pitanju, ali je odlučujući faktor, ipak, cijena.
 
Kada se uporedi tržište nekretnina 2010. godine i 2020/21. godine, kvadrat koji je koštao u prosjeku 1.200 KM, danas iznosi barem 500 maraka više. Iako su upitni pogledi usmjereni i dalje ka investitoru, odnosno izvođaču radova, ipak su odgovori mnogo kompleksniji.



- Propisi su danas zahtjevniji, zato je, između ostalog, cijena stana visoka u Bijeljini. Recimo, ulazna vrata moraju biti protivdimna, protivpožarna i protivprovalna. Takva vrata su skupa. To direktno utiče na visinu cijene kvadrata stana. To je imerativ. Generalno, protivpožarna zaštita je visoko postavljena, zahtjevi države u tom segmentu su neumoljivi i izvođač radova mora da ih poštuje. Duže vrijeme je obaveza izgradnje i posebne rampe za invalide, tako da svaki objekat, koji se gradi, mora da ima i to. Neophodno je obezbijediti i parking prostor, često i garaže, lift i slično’’, navodi Mitar Gajić, vlasnik Građevinskog preduzeća „Tehnika inžinjering“.
 
Osim zakonskih propisa, koji diktiraju nove uslove u pogledu gradnje objekata, nezabilazan, odlučujući faktor je, ipak renta, odnosno naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

- Renta u Bijeljini je najskuplja, prema našem saznanju. Skupština donosi odluku o visini rente, odnosno naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Visina rente za neke objekte srednje veličine, se kreće, čak, oko 420.000 KM. Kada platite rentu, to podrazumijeva da se do parcele dovede i voda, struja i sve ostalo, međutim u praksi je to drugačije. Iako zakon nalaže obavezu da se svi priključci dovedu do parcele, izvođač u suštini posebno plaća sve te naknade i troškove. Postavlja se pitanje zašto onda plaćamo rentu? Kada se rasporedi renta po kvadratu, taj trošak je veliki i kreće se između 100 i 150 KM, što je, složićete se, veliki iznos i za izvođača a na kraju i za kupca. Renta se plaća na sve od kvadrata stana do kvadrata zajedničkih prostorija, pa i na lift, na kotlovnicu, tj. na korisnu površinu. Na sve se plaća uređenje. Taj trošak je ogroman’’, ističe Gajić za Semberske novine.
 
Prema Zakonu o uređenju prostora i gađenju, kako navode iz GP „Tehnika inžinjering“, definisano je šta je to uređeno gradsko građevinsko zemljište. Kažu da je to zemljište koje je komunalno opremljeno za građenje, odnosno koje ima izgrađen pristupni put, obezbijeđeno snadbijevanje električnom energijom, snadbijevanje vodom i obezbijeđene druge posebne uslove. Finansiranje uređenja gradskog građevinskog zemljišta i izrade dokumenata prostornog uređenja vrši jedinica lokalne samouprave, a ne investitor. Uređenje građevinske parcele, na kojoj se vrši predmetna izgradnja, vrši investitor o svom trošku do regulacione linije, osim izgradnje objekata i postrojenja javne komunalne i druge infrastrukture koji su predviđeni u objektu investitora ili prelaze preko njegove građevinske parcele, koje finansira i gradi jedinica lokalne samouprave, odnosno nadležno javno komunalno preduzeće.
 
U GP „Tehnika inžinjering“ kažu da kupci imaju svoje zahtjeve u pogledu kvaliteta stanova, tražeći što bolji, ali da u današnje vrijeme svako traži da prođe što jeftinije. Kupcu je bitna cijena stana. Nažalost, kupac često ne razmišlja o pravnom statusu stana, odnosno da li je stan uknjižen ili nije. U preduzeću GP „Tehnika inžinjering“  nastoje da kvalitet stanova bude standardan, a svi objekti su imovinsko - pravno regulisani, odnosno uknjiženi.
 
- Da bi stan bio uknjižen nekada se plaćala taksa od 50 KM po objektu. Sada se taksa plaća za svaki stan, poslovni prostor, garažu ili ostavu, što povećava cijenu stana po još jednom osnovu, a s druge strane i kupac će, prilikom kupovine, platiti taksu. Budući da kupci žele što prije da kupljeni stan dobiju u svojinu i da se usele, potrebno je regulisati imovinske odnose, a u našoj državi to se radi „duplom taksom“, koja je još jedan namet za izvođača radova’’, kaže Dragana Gajić, direktorica GP „Tehnika inžinjering“.


 
Bijeljina je postala gradilište. Prema saznanjima iz GP „Tehnika inžinjering“, trenutno je u ponudi više od 1000 stanova, a u ovoj godini je planirana izgradnja više stambenih objekata. Ovo preduzeće ima u ponudi stanove u ulicama Miloša Obilića, Đure Daničića, Jovana Dučića, Filipa Višnjića a uskoro i u Slobodana Jovanovića. Stanovi se na nekim lokacijama prodaju „u temelju“, dok veći stanovi čekaju kupca nešto duže.
 
-Zadovoljni smo poslovanjem u 2021. godini. Korona nije zaustavila prodaju. Ono što se izgradi, to se proda. Kupci su, mahom, mladi bračni parovi, kojima pogoduje niska kamatna stopa na kredite, tako da se kreditom dolazi do stana’’, navodi za Semberske novine Dragana Gajić.
 
Investicija u nekretnine je najsigurnija, što su i građani prepoznali. Kuće i domaćinstva u Semberiji nemaju kupca, osim ukoliko se nalaze na aktraktivnoj lokaciji, u kom slučaju je kupac investitor koji planira izgradnju zgrade. Ukoliko je lokacija privlačna, tada i običan komad zemlje postaje izuzetno vrijedan, te vlasnik parcele dobija par stanova u vlasništvo kao kompenzacija za parcelu.
 
- Cijena stana u Bijeljini neće padati, naročito kada se uzme u obzir da je izgradnja auto-puta na korak od realizacije. Blizina Beograda, Novog Sada i drugih većih gradova čine Bijeljinu atraktivnom za život, ali i za investiranje’’, kažu nam u GP „Tehnika inžinjering“.

Semberske novine - Semberija info