Fabrika Sava Semberija plasira proizvode na zahtjevno svjetsko tržište: Paleta proizvoda za dijabetičare :: Semberija INFO ::

 

Fabrika Sava Semberija plasira proizvode na zahtjevno svjetsko tržište: Paleta proizvoda za dijabetičare


Fabrika za preradu voća i povrća ,,Sava Semberija”, koja zapošljava 42 radnika, nedavno je pokrenula novi proizvodni program od 23 proizvoda koji su namijenjeni dijabetičarima. Direktor fabrike ,,Sava Semberija” Stevo Filipović kaže da je ovo jedna od rijetkih fabrika u svijetu koja u procesu proizvodnje gotovog finalnog proizvoda ne koristi arome, aditive, vještačke boje, zaslađivače i konzervanse.


 
- Naši proizvodi su prirodni i zdravi. Činjenica da izvozimo na najzahtjevnija svjetska tržišta, podrazumijevaju rigorozne mjere analize i kontrole. Podatak da nemamo reklamaciju za bilo koji izvezeni proizvod, dovoljno govori o kvalitetu naših proizvoda. Posebna linija proizvoda za sve ljude koji žele da zdravo žive i da se zdravo hrane, a među njima su i dijabetičari, podrazumijeva proizvode sa minimalnim sadržajem šećera ili bez šećera, uz sve kvalitete koji su krasili te proizvode u ranijem periodu. Prisutan trend na svjetskom nivou, pa i na lokalnom nivou je jačanje svijesti i samosvijesti o zdravoj ishrani. Prepoznali smo taj moment i već je iskazano ogromno interesovanje za ove proizvode na inostranom tržištu. Vjerujem da će, uz redizajnirane etikete, svi ovi proizvodi brzo pronaći svoje mjesto i na bosanskohercegovačkom tržištu”, kaže Filipović.


 
 U paleti novih proizvoda za ,,ljude koji žele zdravo da se hrane, pa i dijabetičare” nalazi se više vrsta voćnih sokova, sok od paradajza, sok od paradajza sa fereronom i bosiljkom, paradajz pire, razni voćni džemovi i namazi, namazi od paprike. Ove proizvode, kaže Filipović, mogu konzumirati novorođenčad, ali i pripadnici najstarije populacije.


 
- S ponosom se držimo principa da koristimo sirovinu od domaćih proizvođača u najvećoj mogućoj mjeri. Put od  njive do fabrike je veoma kratak i sve što se dnevno doveze u fabriku odmah se i prerađuje. Naš poslovni cilj je da zdrav proizvod stigne do kupca i da permanenetno unapređujemo kvalitet naših proizvoda”.
 
Što se izvoza tiče, ,,Sava Semberija” na godišnjem nivou, od ukupne proizvodnje, između 85 i 90 odsto svojih proizvoda izvozi. Proizvodi ove fabrike nalaze se na policama u velikim tržnim centrima i marketima u Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Kanadi, SAD, Dubaiu, Srbiji i Crnoj Gori.



Filipović kaže da je isporuka ,,Savinih” proizvoda, zbog aktuelne pandemije virusa korona, trenutno usporena, ali da nije prekinuta.

- Suočavamo se i sa problemom naplate već isporučene robe, jer poslovni partneri traže odgodu valute plaćanja za isporučenu robu, jer je, kako oni kažu, naša roba bila na lageru, a ne na policama. Uz nadljudske napore servisiramo plate zaposlenih, obaveze prema državi i dobavljačima. Semberskim proizvođačima povrća isplatili smo  potraživanja četiri mjeseca prije ugovorenog roka. Oni su naš ključni strateški partner. Uz sve probleme koji se reflektuju na naše poslovanje, ne dozvoljavamo da se neki objektivni problemi poslovanja reflektuju na poljoprivredne proizvođače”.

Fabrika ,,Sava Semberija” privatizovana je u 2009. godini i jedina je predratna fabrika u Bijeljini koja radi. U ovoj godini planirano je da “Sava” preradi oko 12.000 tona sirovine. U međuvremenu je usvojila sve neophodne standarde kvaliteta bez kojih ne bi mogla izaći  na inostrano tržište, kako na tržište islamskih zemalja, uz pomoć Halal sertifikata, tako i na američko i brojna druga svjetska tržišta.                                          

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević