Milkica Petrović-Ivanović, vlasnik porodičnog posla: Žena u autoservisu :: Semberija INFO ::

 

Milkica Petrović-Ivanović, vlasnik porodičnog posla: Žena u autoservisu


Biti žena u „muškom“ biznisu je teško, nastaviti porodičnu tradiciju u današnjem vremenu još je teže!
Šest generacija unazad, porodica Petrović u Bijeljini broji svoje očeve i djedove, koji su otvarali i zatvarali zanatske radnje. Svaki od Petrovića iz Galca nalazio je svoj put.  Jedan je bio pekar, drugi stolar, treći automehaničar, tako do Milkice Petrović - Ivanović, nasljednice porodičnog posla u autoservisu.
 
Kćerka poznatog automehaničara, Milenka Petrovića i unuka Budimira Petrovića, jednog od osnivača nekadašnjeg  „Stolara“, sada vodi porodični posao - autoservis u Galcu. Naš mentalitet popravku automobila vezuje za muškarca, pa je, sasvim, neobično vidjeti ženu u servisu za vozila. Milkica je majka desetogodišnje Milice i po zvanju je diplomirani ekonomista. Nije imala priliku da se zaposli u struci, nego je, sudbinski vođena, nastavila tradiciju svoje zanatlijske porodice, koja se ne gasi preko stotinu godina. Vlasnik je zanatske radnje „DAMI AUTO“.



- Autoservis „DAMI  AUTO“ traje od 1993. godine. Servis je otvorio i vodio moj tata. Nakon penzionisanja, posao sam preuzela ja. Ovaj posao za ženu je jako izazovan. Imala sam sreću da sam rasla u radionici, sa tatom koji je popravljao automobile, pa mi to nije strano. Ipak, i nakon toliko godina bavljenja ovim poslom, često mušterija traži majstora muškarca, jer se i dalje sumnja u žene u ovom poslu. Iznenađenja su česta i za mene i za mušterije’’, kaže Milkica, kojoj u ,,svijetu alata i mašina’’, ništa nije nepoznato.

Odlično barata dijagnostikom i drugim uređajima namijenjenim za „čistije“ poslove u radionici, dok mehaniku, obično, prepušta majstoru. Servis je, prije radova na kanalizaciji imao punu radionicu majstora, međutim u posljednjih godinu dana se sve promijenilo.
 
- Najveći udar na naš posao bili su radovi na kanalizaciji 2013. godine, kada je pristup radionici bio onemogućen, čak, pola godine. Posao je tada stao, pa smo morali privremeno ugasiti servis. Nakon toga, oporavak je bio spor, jer se mušterije brzo gube. Danas je na tržištu sve više „velikih igrača“, monopol je redovan način poslovanja. Nažalost, mali preduzetnici, od kojih ovaj grad živi, propadaju i gase se. Situacija sa korona virusom je dodatno otežala posao svima, a naročito porodičnim firmama. Sadašnjica nam, nažalost, daje samo kartu u jednom smjeru, odnosno u inostranstvo. A, ko će tada ostati u ovoj zemlji, kada svi iskoristimo tu kartu? O malim privrednicima i domaćinima malo ko brine’’, ističe Milkica Petrović - Ivanović.
 
Ona u autoservisu obavlja sve što je potrebno. Možemo je zateći kako knjiži račune, puni auto-klimu, radi dijagnostiku, ali i kako čisti radionicu.

- Kada me pitaju šta radim u servisu, nasmijem se! Po potrebi sam sve što treba. U servisu imamo majstore, pa „ne prljam ruke“ često, ali onaj ko je u ovom poslu dugo, ne mora da priključi automobil na dijagnostiku, dovoljno je samo da odvoza par kilometara i odmah zna šta nije u redu. Potreban je sluh za mašinu, a to se ne stiče brzo’’, pojašnjava Milkica.
 
U sklopu porodičnog posla, Milkica se bavi ne samo autoservisom vozila, nego i trgovinom autodijelova. Autoservis „DAMI AUTO“ je ovlašćeni serviser za LADA vozila, a u okviru ponude imaju originalne dijelove za ,,Lada’’ vozila. Budući da su već drugu generaciju u poslu sa ,,LADA’’ vozilima, pitali smo otkud baš ti automobili.

- To su izdržljiva vozila. Od svih ,,Lada vozila’’, najpopularija je ,,Niva’’. ,,Niva’’ je mali terenac, sa pogonom na četiri točka, umjerene mase. Ono po čemu je specifična jeste mogućnost da se kreće po svim terenima – blato, snijeg, uzbrdica - ništa nije prepreka za ,,Nivu’’. Zbog toga je poželjna kao terensko vozilo za firme. Sve više ,,Ladu Nivu’’ koriste lovci i lovačka udruženja, jer je idealna za šumske staze i uzbrdice’’, kaže Milkica.
 
Podsjeća, da je najstarija ,,Niva’’ koja je servisirana u servisu iz 1982. godine. Tajna dugovječnosti, poznata svakom majstoru, jeste redovno održavanje. Ipak, često nam automobil nije rentabilan, kako to Milkica kaže, nego trošak za koji nerijetko nemamo novac za održavanje.

​- Na našim putevima, voze se vozila, za koja nemamo gotovinu da ih kupimo. Uzimamo kredit da kupimo skupa vozila, ali kad dođu kvarovi, hvatamo se za glavu’’, naglašava Milkica Petrović - Ivanović.                       

Semberske novine - Semberija info - T. Kojić