NOVE KNjIGE ŽIVORADA ŽIKE ZEKIĆA: Monografija Popova i ko smo i kuda idemo :: Semberija INFO ::

 

NOVE KNjIGE ŽIVORADA ŽIKE ZEKIĆA: Monografija Popova i ko smo i kuda idemo


Kako bi ispunio penzionerske dane i čitaocima predstavio svoje poimanje svijeta, čovjeka i dešavanja na kraju drugog milenijuma, Milorad Zekić je priredio i treću knjigu ,,Ko smo i kuda idemo?’’.
 
- Osvrtom na kraj drugog milenijuma, on navodi da su se neki događaji - sukobili sa okruženjem, ali i sa svijetom, da su u zavadi sa sobom i sa drugima, kopali su kao mravi s proljeća po prošlosti, a sve u potrazi za slamkom spasa od strašne sadašnjosti, prizivajući budućnost koja je, sa svake tačke gledišta, bila izvjesno neizvjesna. Autor vrijeme tumači kao stradanje i kao ljudsku nesreću, ali i kao mogućnost da se svijet oslobodi onih tereta koji sputavaju čovjeka u njegovom ljudskom razvoju i koji ga u svemu osporavaju i ponižavaju’’, navodi docent dr Velemir Zekić.



Odgovarajući na niz filozofskih pitanja, kao što su smrt, fizička i duhovna evolucija, čakre, o svijetu bez slobode... Živorad Zekić, u svojevrsnom pismu predsjedniku, iznosi i stavove o kovidu i onima koji, kako tvrdi, ,,upravljaju kovid krizom’’, te postojanju univerzuma, kao i ,,stvarnom svijetu koji je čudniji od fikcije’’.

- Hrpe smeća zatrpavaju svijet, plastični kontinent, veličine Australije, pluta našim okeanima, gomila se atomsko oružje, zagrijava Planeta, umnožavaju se ratovi i satire ljudsko dostojanstvo. Probudi se svijete i shvati da si na stramputici – razornom putu kojim ideš u propast!’’, poručuje Živorad Zekić u trećoj knjizi ,,Ko smo i kuda idemo’’, a u Monografiji Popova, na svojevrstan način, piše o istoriji Semberije, o ljudima i običajima, nastajanju naselja, doseljavanju stanovništva...
 
Kako sam autor kaže, možda će neko od Popovljana reći ,,šta ovaj Zekić ima da piše Monografiju Popova kad nije ni rođen u Popovima i šta on zna o selu’’.
 
- Ja bih se obradovao kada bi se neko našao i odvažio da napiše – dopuni Mnografiju i istororiju Popova’’, ističe Zekić.

Živorad Žiko Zekić je, kako kaže, htio da, kako je znao i umio, da iskoristi ovo teško vrijeme pandemije korona virusa i samoizolacije i ostavi pisani trag o selu koje neizmjerno voli.             

Semberske novine - Semberija info - V.Zelenović