Helena Stojić, rukovodilac pijačnih uluga AD Komunalac Bijeljina: Izbacimo plastične kese i sačuvajmo zdravlje! :: Semberija INFO ::

 

Helena Stojić, rukovodilac pijačnih uluga AD Komunalac Bijeljina: Izbacimo plastične kese i sačuvajmo zdravlje!


Dolaskom ljepšeg vremena i ulaskom u proljeće i ljeto bijeljinska Zelena pijaca je sve bogatija. Samim tim je i više prodavaca i više kupaca. Sa svakim kupljenim proizvodom, posegnemo za plastičnom kesom, pa bilo da je u pitanju i vezica peršuna, samo da bi proizvod donijeli od pijace do našeg stana ili kuće. O zaštiti životne sredine i akcijama koje provodi Zelena pijaca, razgovarali smo sa Helenom Stojić, rukovodiocem pijačnih usluga AD „Komunalac“.



- Svi smo svjesni ogromne količine plastike, kojom se zatrpavamo svakodnevno. Plastiku u vidu otpadnog smeća, naročito putem plastičnih kesa, ostavljamo svojim naraštajima u nasljedstvo, ali u drugom segmentu, kojeg nismo ni svjesni - istu plastiku, odnosno mikroplastiku unosimo u svoj organizam, putem hrane koja apsorbuje i čestice usitnjene plastike. Upravo zbog tih razloga, ideja je da pokušamo oganičiti upotrebu plastičnih kesa, odnosno u krajnjoj varijanti izbaciti iz upotrebe jednokratnu plastičnu ambalažu, i vratiti se tradicionalnih cekerima i korpama. U razgovoru sa zakupcima na Zelenoj pijaci, došli smo do ideje da našim krajnjim kupcima ponudimo rješenje u vidu kupovine platnenih vrećica na samim tezgama, čime bi svakom kupcu ponudili, umjesto plastične ambalaže, ekološki prihvatljivu i održivu varijantu. Cijena platnene vrećice bila bi simbolična, a radilo bi se o proizvodu sa višekratnom upotrebom. Ovo je apel našim građanima da počnemo da razmišljamo drugačije i da smanjimo upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže. Na ovakav način, regulišemo i količinu smeća koja svakodnevno nastaje upotrebom plastične ambalaže. Ovo je prilika da ,,na neki način’’ u modu vratimo platnene vrećice i cekere i sačuvamo svoje zdravlje i zdravlje svoje djece.  Ponavljam, kupci će imati priliku da za simboličnu cijenu kupe platnenu, umjesto plastične vrećice, koju će moći višekratno koristiti’’, navodi Helena Stojić, rukovodilac pijačnih uluga u AD „Komunalac“ Bijeljina.        

Semberske novine - Semberija info - T. Kojić