ELEKTRO – BIJELjINA SPREMNI ZA NOVE IZAZOVE :: Semberija INFO ::

 

ELEKTRO – BIJELjINA SPREMNI ZA NOVE IZAZOVE


U današnje vrijeme, kada privredni ambijent nije najpovoljniji, ZEDP „Elektro-Bijeljina“, kao jedno od pet distributivnih preduzeća u sastavu MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ ostvaruje zavidne poslovne rezultate. „Elektro-Bijeljina“ pokriva područje od Skelana i Han Pijeska, pa sve do Pelagićeva i opštine Donji Žabar.

Nakon završetka veoma značajne faze restrukturiranja i reorganizacije distributivnih preduzeća, gdje je planirano razdvajanje djelatnosti na distributivnu, snabdijevanje i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ZEDP „Elektro-Bijeljina“ spremno ulazi u nastavak implementacije predviđenih procesa i sa velikim ambicijama očekuje realizacije zacrtanih razvojnih i investicionih planova.
 
Vaso Arsenović, vršilac dužnosti direktora ZEDP ,,Elektro-Bijeljina“, na početku razgovora za „Semberske novine“, kaže da su u ovom preduzeću svjesni značaja reorganizacije ERS-a i razdvajanja djelatnosti distribucije od snabdijevanja, te da su veoma odgovorno krenuli u te neophodne procese.

-Aktivno smo uključili potreban broj naših radnika u podtimove za reorganizaciju, koji su svojom stručnošću i posvećenošću, dali ogroman doprinos aktuelnim procesima restrukturiranja ERS-a. U prošloj godini smo uspješno proveli dva ciklusa poziva radnicima za socijalno - ekonomsko zbrinjavanje, tako da smo na taj način riješili status 221, sada već, bivših radnika „Elektro-Bijeljine“. što je u skladu sa predviđenim brojem, čak i nešto više od planiranog. Na nivou svih pet distributivnih preduzeća uspostavljena je jedinstvena sistematizacija i unutrašnja organizacija sa pet sektora u koje su grupisani svi poslovi. Radi se o procesnoj, vertikalno integrisanoj organizaciji od koje se očekuje da na bolji način uredi odnose u preduzeću i da doprinese efikasnijem izvršavanju radnih zadataka“.

Arsenović kaže da su kroz reorganizaciju, koja još nije dovedena do kraja, stvoreni bolji uslovi za dalji rad i izazove pred kojima se nalaze zaposleni.

-Oko 30 radnika je od prvog januara ove godine prešlo u Direkciju za javno snabdijevanje MH ERS Matično preduzeće i oni će, sa još oko 170 radnika iz ostalih distributivnih preduzeća, obavljati poslove javnog snabdijevanja. Očekuje se da od prvog aprila 2021. godine Matično preduzeće preuzme snabdijevanje svih kupaca električne energije na području Republike Srpske, a kojih je više od 500.000 kupaca. Od navedenog datuma naša djelatnost će isključivo biti vezana za poslove koje obavlja operator distributivnog sistema, odnosno prenos električe energije od snabdjevača do krajnjeg kupca, održavanje i rekonstrukcija srednjenaponske i niskonaponske mreže, izgradnja priključaka, izgradnja elektroenergetskih postrojenja, odnosno objekata i sl. Dakle, mi se više nećemo baviti prodajom, fakturisanjem i naplatom utrošene električne energije za više od 110.000 kupaca koje sada snabdijevamo,’’ pojašnjava direktor Arsenović.

Treba istaći da je u posljednje četiri godine smanjen broj zaposlenih u preduzeću za više od 30% - sa 930 na trenutno 630 zaposlenih. U skladu sa restrukturiranjem očekuje se da u naredne tri godine dođe do smanjenja broja za još oko 150 radnika. Kada je u pitanju sporazumni odlazak jednog broja radnika i sredstva za otpremnine, važan je i dugoročni finansijski efekat, pošto ćemo znatna sredstva, koja bismo izdvajali za plate i doprinose tih radnika, sada moći da uložimo u značajne i kapitalne projekte i time osnažimo vitalnost našeg poslovanja. Radi se o dodatnom iznosu od oko pet miliona konvertibilnih maraka na godišnjem nivou koji će isključivo biti investiran u rekonstrukciju srednjenaponske i niskonaponske mreže“, izjavio je dr Vaso Arsenović, vršilac dužnosti direktora ZEDP ,,Elektro-Bijeljina“.
 
Poslovanje i investicije

-Godinu iza nas karakterišu još nekoliko elemenata - došlo je do smanjenja ukupnih prihoda našeg preduzeća, jer su veliki kupci prešli na snabdijevanje električnom energijom od strane Matičnog preduzeća, povećanje troškova koji se odnosi na isplatu otpremnina, kao i situacija sa virusom kovid 19. I u takvim okolnostima uspjeli smo da zadržimo finansijsku stabilnost, investiramo u elektroenergetske objekte, elektro mrežu, terenska vozila i mehanizaciju i druga osnovna sredstva oko 10 miliona maraka, smanjen je broj prekida u isporuci električne energijete, te su stvoreni uslovi za dalje smanjenje distributivnih gubitaka, koji su daleko ispod onih gornjih granica koje je nadležno regulatorno tijelo definisalo. Ono što je posebno važno, jeste da je pokrenut značajan investicioni ciklus. Naime, u toku je realizacija kapitalnog projekta, koji realizujemo posredstvom kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vrijednog 15 miliona evra, a sredstva će biti utrošena do kraja 2022. godine za finansiranje izgradnje i rekonstrukcije srednje i niskonaponske mreže i ugradnju pametnih brojila.
 
U toku je i realizacija na uvođenju SKADA sistema. Osim ovih sredstava, ZEDP „Elektro-Bijeljina“ će uložiti vlastita sredstva, tako da će ukupna vrijednost projekta biti oko 45 miliona maraka. Pomenuti projekat će biti od izuzetnog značaja, kako za naš sistem, tako i za same krajnje kupce, što se već kroz postignute rezultate vidi u praksi.
 
-Period koji je pred nama je period finansijske konsolidacije i stabilizacije, uhodavanja nove organizacije koja će od 1. aprila funkcionisati kao ODS, period u kojem će biti nastavljene investicije – oko 35 miliona KM u 2021. i 2022. godini, te period u kojem će se završiti restrukturiranje distributivnih preduzeća i dovesti nas na nivo efikasnosti i broja zaposlenih kakav imaju distributivna preduzeća u EU. Vjerujemo da ćemo uspjeti da to ostvarimo, jer su i zaposleni i rukovodstvo „Elektro-Bijeljine“ svjesni da se samo podizanjem nivoa produktivnosti, investicijama i smanjenjem troškova poslovanja mogu osigurati uslovi da se potrošačima obezbijedi kvalitetnija isporuka električne energije“, ističe na kraju Vaso Arsenović.

(Semberija info)