ZBOG KORONE I CVIJEĆE VENE :: Semberija INFO ::

 

ZBOG KORONE I CVIJEĆE VENE


Prodaja cvijeća u bijeljinskim cvjećarama znatno je smanjena. Kako navode cvjećari, od prošle godine, od uvođenja epidemioloških mjera zbog zaštite stanovništva od širenja korona virusa, skupovi poput vjenčanja, rođendana i raznih slavlja su ograničeni i svedeni na minimum.
 
Ovakva situacija uticala je i na uvoz cvijeća, kako na njegovu ponudu, tako i na cijenu, što je za portal Semberija INFO potvrdio Dejan Mitrović iz cvjećare ,,Orhideja plus“.
 
-Ove godine su Zadušnice i Dan žena bili u dva dana razlike. Ranijih godina smo za te dane nabavljali veće količine različitog cvijeća, ali ove godine to nije bio slučaj. Naime , mi, kao i drugi cvjećari, nismo znali kako će se odvijati epidemiološka situacija i kupili smo tada manje cvijeća, kako rezanog, tako i saksijskog“, priča Dejan Mitrović koji ističe da su prošle godine par dana pred Dan žena nabavili puno rezanog i saksijskog cvijeća i sve je propalo.
 
-Ovaj put smo bili oprezniji i nabavili smo manje količine“, kaže Dejan.
 
On je naveo još jedan problem pred kojim su se našli cvjećari, a to je da je ovakva situacija uticala i na uvoz cvijeća koji je takođe smanjen, a uticala je i na cijene.
 


-U januaru su skočile cijene cvijeća. Inače , zimi je cvijeće skuplje nego ljeti, ali ove godine duplo su veće u nabavci, nego što je to bio ranije slučaj. Sad je, recimo, nabavna cijena jedne ruže od 2,2 do 2,5 KM, margarete 3 KM, karanfila od 1,5 do 1,8 KM, orijentalnog ljiljana 7 do 8 KM. Na berzi u Holandiji nema cvijeća, a razlog tome je što su Holanđani, zbog korona krize, smanjili kompletnu proizvodnju cvijeća“, pojašnjava ovaj bijeljinski cvjećar.

Semberija info