Standard stanovništva sve više ugrožen: Kupovna moć nam je ispod nule :: Semberija INFO ::

 

Standard stanovništva sve više ugrožen: Kupovna moć nam je ispod nule


Lični standard stanovništva i na području Semberije, “žitnice RS i BiH”, što bi samo po sebi trebalo da predstavlja bogatstvo i izobilje, sve je više izložen “cunamiju cijena i povećanim troškovima života”, kažu nam Bijeljinci s kojima smo  razgovarali ispred gradskih marketa i na bijeljinskoj Zelenoj pijaci.

Oni koje optimizam još uvijek ne napušta, u šali, kažu: “Spasa nam nema, ali, propasti nećemo”.



Jovica Aljić, rođeni Bijeljinac, kaže da sve poskupljuje, bukvalno, preko noći. 
“Za prošli mjesec sam dobio račun za vodu i kanalizaciju 42 KM, za mart dobijem 60 KM. Živim od prodaje garderobe u krugu Zelene pijace, onako, na crno. Korona je dodatno iskomplikovala život svima nama. Kupovna moć nam je nula i ispod nule. Imam komšinicu koja prima penziju od 212 KM. Sama živi i često me moli da joj kupim frtalj mesa u mesnici. Ona meso čestito i ne vidi tokom mjeseca”.



Taiba Imamović kaže da su u vrijeme korone mnogi ostali bez posla, što je dodatno iskomplikovalo život.
“Jedan sin studira ovdje u Bijeljini, drugi je u Sarajevu. Muž ima 180 KM penzije. Penziju podijelimo za režijske troškove. Prodajem ono što proizvedem, malo povrća, mliječnih proizvoda. Srećom, sestričine me pomažu. Borimo se, onoliko koliko možemo. Plašimo se za zdravlje. Kada si zdrav, možeš lakše sve da podneseš”, kaže Taiba Imamović.



Miodrag Govedarica kaže da je nakon poskupljenja goriva najavljeno i poskupljenje hljeba. 
“Narod je ovdje uvijek teško živio. Mnogi psihički pucaju. Male penzije, male plate, puno ljudi ostalo bez posla. Kad platiš režije, ništa ne ostane za hranu. Divim se ljudima koji ovo mogu izdržati, posebno višečlanim porodicama. Mora se maksimalno ekonomisati”, kaže Miodrag Govedarica. 
Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” kaže da je “zvono odavno zavonilo na uzbunu, ali, nema ko da ga čuje.
“ Prisustvujemo “puzajućem” povećanju cijena, neprimjetno, preko noći. Sve ovo se otelo kontroli i niko više ne poštuje prava potrošača. Za istu cijenu dobijemo količinski manja pakovanje i, opet, nikom ništa”, kaže Vasilić.

Semberija info - Lj. Ljubojević