POČELA ISPLATA ZA EKSPROPRISANO ZEMLjIŠTE ZA POTREBE IZGRADNjE AUTO-PUTA KROZ SEMBERIJU: U Dragaljevcu će neki ostati odsječeni i od svog sela? :: Semberija INFO ::

 

POČELA ISPLATA ZA EKSPROPRISANO ZEMLjIŠTE ZA POTREBE IZGRADNjE AUTO-PUTA KROZ SEMBERIJU: U Dragaljevcu će neki ostati odsječeni i od svog sela?


Već je počela isplata nadoknada za ekspropisano zemljište za potrebe izgradnje dionice auto-puta kroz Semberiju. Na području Gornjeg Dragaljevca auto-put  ozbiljno ,,ugrožava’’ ili potpuno ,,briše’’ nekoliko domaćinstava . Vlasnici su zabrinuti, jer ne mogu da zamisle život uz zvučnu barijeru, a veliko im je pitanje i gdje i kako da se ponovo skuće.


Poznati bijeljinski advokati, Milenko Zelenović, Savo Marković i Miloš Sikiraš  zastupaju veći broj vlasnika nekretnina u postupcima eksproprijacije koje će biti eksproprisane za potrebe izgradnje auto – puta Beograd – Bijeljina – Brčko.


Milenko Zelenović

 U razgovoru za ,,Semberske novine” oni kažu da su već postigli nekoliko sporazuma sa vlasnicima njiva i šuma koje se nalaze na potezu Rača – Velika Obarska i Srednja Čađavica. U pitanju su bile njive sa obradivim zemljištem i  šume čiju su vrijednost procjenjivali vještaci šumarske struke. Nadoknade su već isplaćene. Zaključeni su sporazumi o novčanim nadoknadama koje iznose pet (5) KM po metru kvadratnom, kaže nam na početku razgovora za ,,Semberske novine” advokat Milenko Zelenović.



- Što se tiče Katastarske opštine Srednja Čađavica, Gornji Dragaljevac, Magnojević, Bukovica, na tom potezu imamo više klijenata, pogotovo na području Dragaljevca. Na planiranoj trasi budućeg auto-puta, u tom semberskom selu ima i najviše objekata koji su se našli pod udarom eksproprijacije. Tempo eksproprijacije, odnosno zaključenje sporazuma, zavisiće od dinamike kojom budu radile komisije u katastarskim opštinama. Najsporije će ići u Dragaljevcu, gdje se nalaze stambeni i pomoćni objekti koje treba eksproprisati. Tu će biti i najviše procjena, kako za poljoprivredno zemljište i šumu, tako i za voćnjake, za stambene i pomoćne objekte. Vrijednost nekretnina procjenjivaće vještaci građevinske, poljoprivredne i šumarske struke”.

Šta će biti sa restlovima parcela?

 Advokat Zelenović kaže da se još nije došlo u fazu zaključenja sporazuma o pravičnim nadoknadama na području Dragaljevca.

- Poseban postupak eksproprijacije se razlikuje od ranije rađene eksproprijacije, jer se sada eksproprišu samo one parcele za potrebe izgradnje trase auto-puta. Ne raspravlja se o članu 11. koji se odnosi na dijelove parcela koje će se eksproprisati u posebnom postupku. Dakle, za dijelove postojećih parcela ili za parcele koje će vlasnicima postati ekonomski neisplative nakon što se izgradi trasa auto-puta, zbog nepostojanja pristupnih puteva ili zbog toga što će biti privredno neisplative, vodiće se poseban postupak eksproprijacije. Riječ je, dakle, između ostalog i  o dijelovima parcela koji će nastati cijepanjem parcele za potrebe izgradnje auto-puta. Kada će se taj postupak voditi, mi to sada ne znamo, a trebalo bi da uslijedi vrlo brzo nakon ovog prvog postupka eksproprijacije nekretnina."

 Advokat Zelenović navodi i konkretne primjere, gdje se vlasnicima imanja ekspropriše, odnoso presijeca dio prilaznog puta do imanja, tako da on ostaje bez pristupnog puta svojim nekretninama.

- Najmanji je problem ukoliko se ekspropriše 200 do 300 m2 zemljišta, ali se javlja novi problem pristupa objektima. Ima primjera da se ekspropriše dio dvorišta i pomoćni objekat. Ostaje vlasniku dio dvorišta, okućnica i kuća, ali on ostaje bez pristupnog puta. Taj problem će se rješavati po članu 11., u posebnom postupku eksproprijacije. Smatramo da bi paralelno trebalo rješavati eksproprijaciju i preostalih nekretnina koje nemaju direktne veze sa trasom auto-puta”.

Advokat Zelenović kaže da je u prvoj fazi eksproprijacije predviđeno pregovaranje oko postizanja sporazuma o novčanoj nadoknadi. Nakon zaključenog sporazuma, isplata za eksproprisane nekretnine uslijediće u roku od 30 dana. 

- Problem će predstavljati i već predstavljaju objekti i voćnjaci, odnosno šume, jer vlasnici smatraju da im za te nekretnine pripada veća novčana nadoknada od ponuđene, kako zbog vrijednosti voćaka, tako i zbog drvne mase u šumama. Dvorišta u kojima se nalaze objekti nisu procijenjena kao građevinsko, već kao poljoprivredno zemljište. Takvo je stanje u javnim evidencijama nekretnina. Kod građevinskih procjena problem predstavlja i amortizacija objekata, a u konačnici takvim procjenama uglavnom nisu zadovoljni vlasnici nekretnina”, ističe Zelenović.

Gdje će živjeti naša djeca i unuci?

Slavko Lazić (61) iz Dragaljevca kaže da trasa budućeg auto-puta ide preko njegovog imanja, što znači da će se rušiti kompletan objekat u kome trenutno skladišti žitarice i drži traktor i poljoprivrednu mehanizaciju.

- Trasa auto-puta zahvatila je polovinu ekonomske zgrade i dio dvorišta. Iza mog imanja su kuće Lazara Lazića, moga strica i Đoke Tešanovića koje bi u tom slučaju trebalo kompletno rušiti. Mi bismo izgradnjom auto-puta ostali bez lokalnog puta koji nas povezuje sa selom, sa manastirom. U tom slučaju trebaće nam da putujemo tridesetak kilometara zaobilaznim putem do centra sela. Još uvijek nismo otpočeli konkretne pregovore o vrijednosti pomoćnih objekata. Život pored trase auto-puta bi bio nepodnošljiv. Ne mogu zamisliti da svakog jutra gledam u neku zvučnu barijeru, u neki sivi zid. Na nekih 500 metara kvadratnih, na ovom potezu, treba srušiti osam kuća za potrebe trase auto-puta. To nije jasno ni procjeniteljima imovine koji su već bili na terenu. Prve procjene su već izvršene, ali su odstupanja ogromna na štetu vlasnika kuća i imanja”, kaže Slavko Lazić, ističući da brine o tome gdje će sutra živjeti njegova djeca i unuci, insistirajući na formiranju realne cijene njegovih i nekretnina rođaka i komšija.

​Semberske novine - Semberija info