PRVI FESTIVAL TRADICIONALNOG PJEVANjA: Da ne zaboravimo pjevanje udvoje i utroje :: Semberija INFO ::

 

PRVI FESTIVAL TRADICIONALNOG PJEVANjA: Da ne zaboravimo pjevanje udvoje i utroje


Grad Bijeljina postao je bogatiji za novi događaj u oblasti kulture.

Kulturno umjetničko društvo ,,Pletenica’’ organizovao je Prvi festival tradicionalnog pjevanja na kojem su nastupili izvođači iz Bijeljine, Mrkonjić Grada, Novog Sada, Bečeja i Sarajeva. Predsjednik KUD ,,Pletenica’’ Aleksandra Cvjetinović izjavila je da ovo udruženje želi da bude osnivač najmanje četiri kulturne manifestacije u gradu.

-Ovo je druga manifestacija koju organizujemo tokom godine. Naglasila bih da propozicije nisu lagane, jer su predsjednica žirija i ostali članovi veoma iskusni. Stariji tip tradicionalnih grupa nije mogao da se prijavi ovaj put, ali za drugi festival ćemo napraviti dvije različite kategorije. Na prvi Festival tradicionalnog pjevanja mogli su da se prijave učesnici starosti do 30 godina’’, rekla je Cvjetinovićeva.

Etnomuzikolog Sanja Ranković, koja je bila predsjednik žirija, navela je da je važno podržati i promovisati tradicionalno pjevanje, jer se na taj način čuva identitet jednog naroda.



-Ako hoćemo da zadržimo mlade u gradovima i selima, moramo osim posla da im ponudimo i kulturne sadržaje, da ih vežemo za ove prostore, između ostalog i emotivno, a negovanje tradicije je jedan od načina. Mi nismo svesni kolika je moć muzike i koliko muzičkom kulturom može da se manipuliše. Naravno da treba da budemo upućeni u ono što donosi zapodnoevropska kultura, ali moramo da se okrenemo i sebi’’, istakla je Rankovićeva.

Ona je u Etno-selu ,,Stanišići’’ za zainteresovane grupe održala predavanje o tradicionalnoj muzici dinarskih Srba koji su nastanjeni u Vojvodini, o temi na kojoj je doktorirala.

-Proučavala sam muziku Srba iz današnjih država BiH i Hrvatske, koji su nastanjeni u Vojvodini. Ovaj put sam izabrala da govorim o muzici Srba iz Šipova, okoline Bosanskog Petrovca i Kupresa, a predstavila sam i deo vokalnog stvaralaštva sa tog podneblja koje neguju doseljenici u Vojvodinu’’, naglasila je Rankovićeva.

Predsjednik KUD ,,Đida’’ iz Bečeja Snežana Sekulić kaže da ovo društvo ima sedam ansambala, od kojih je jedan Ženska pevačka grupa ,,Bereginje’’, koja postoji tri godine.

-To su veoma mlade devojke koje rade sa stručnim licem i do sada su imale zapažene rezultate na smotri u Negotinu i Subotici. U Bijeljini su se predstavile sa tri pesme iz različitih epoha’’, dodala je Sekulićeva.
Stručni rukovodilac Ženske vokalne grupe ,,Dunja’’ iz Sarajeva, Zorana Guja, rekla je da ova grupa radi već 10 godina u okviru KUD ,,Baščaršija’’ i da su ranije imali priliku da posjete Bijeljinu.

-KUD ,,Baščaršija’’ postoji 70 godina. U Bijeljini smo odlučili da se predstavimo sa dva starija oblika, jednim pjevanjem utroje, pjevanjem udvoje sa karakterističnom melodijom Sarajevskog polja, i jednom pjesmom iz Glamoča. Prije dvije godine smo bili takmičari na Majskim muzičkim svečanostima i osvojili smo prvu nagradu. Ovo nam je veliko iskustvo i velika nam je čast što smo ponovo tu da upoznamo nova lica, ali i da se vidimo sa prijateljima’’, navela je Guja.



U takmičarskom dijelu Festivala tradicionalnog pjevanja, u klasi solo pjevanja, prvo mjesto osvojila je Olga Marković iz novosadske Akademije umetnosti, drugo Jana Ralić iz Poljoprivredne škole iz Futoga, a treće mjesto Andrea Vasiljević iz KUD-a ,,Pletenica’’ Bijeljina.

Prvo mjesto u klasi pjevačkih grupa podijelili su KUD ,,Baščaršija’’ Sarajevo i Akademija umetnosti Novi Sad. Drugo mjesto pripalo je KUD-u ,,Đida’’ - pjevačka grupa ,,Bereginje’’, a treće mjesto dijele KUD ,,Petar Kočić’’ Mrkonjić Grad i KUD ,,Svetozar Marković’’ Novi Sad.