​Status semberskog zaštićenog staništa Gromiželj: Močvara zaštićena samo na papiru :: Semberija INFO ::

 

​Status semberskog zaštićenog staništa Gromiželj: Močvara zaštićena samo na papiru


Zaštićeno stanište Gromiželj nalazi se u okruženju tri semberska sela, Brodca, Balatuna i Velinog Sela  kod Bijeljine i zanimljivo je po tome što je to jedino stanište u RS i BiH ribe dvodihalice “Umbra krameri” i močvarne koprive “Urtica kioviensis”, kao i stanište 450 vaskularnih vrsta biljaka. Ova močvara zahvata dio aluvijalne ravni Semberije koja je nastala akumulativno – erozionim radom rijeka Save i Drine.

Predsjednik Udruženja građana “Gromiželj”, koje je odlukom Vlade RS određeno za upravljača Zaštićenog staništa “Gromiželj”, kome pripada i  lokalitet Laketića vir, profesor Žarko Vikić kaže da je močvara Gromiželj zaštićena, ali, samo na papiru.

“Posljednji izvještaj Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS govori o tome da je neophodna hitna revitalizacija područja i o tome je zvanično obaviješteno resorno ministarstvo i Gradska uprava Bijeljina. Mi, kao upravljač močvarnog staništa Gromiželj, i na ovaj način, povodom Svjetskog dana vlažnih staništa (močvara), koji se obilježava drugog februara, želimo da podsjetimo nadležne da nema još puno vremena za čekanje i da je neophodno što prije izvršiti revitalizaciju dijela bar dijela staništa Gromiželj. Riba “umbra krameri”, u narodu poznatija kao “mrguda” danas je vrlo rijetka i ugrožena vrsta ribe i u cijeloj Evropi ima status ugrožene vrste i pod najstrožijim je režimom zaštite (EN), upozorava Vikić, ističući da je neophodno očistiti prostor oko Gromiželja, riješiti imovinsko-pravne odnose i uspostaviti redovnu čuvarsku službu na tom području.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević