PAVLE TRIFKOVIĆ, PROFESOR FIZIČKOG VASPITANjA u GIMNAZIJI: Radni vijek uz gimnazijalce :: Semberija INFO ::

 

PAVLE TRIFKOVIĆ, PROFESOR FIZIČKOG VASPITANjA u GIMNAZIJI: Radni vijek uz gimnazijalce


Pavle Trifković profesor je fizičkog vaspitanja u bijeljinskoj Gimnaziji „Filip Višnjić“. Rođen je 1956. godine u Bijeljini. Osnovnu školu je završio u Janji, a gimnaziju u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu, 1981. godine završava u Sarajevu da bi, poslije odsluženog vojnog roka u JNA prvo pedagoško iskustvo stekao u Leposaviću, gdje ostaje do 1987. godine. Na ljeto 1992. godine vraća se u školu u kojoj je ponikao i od tada u kontinuitetu do danas brine o sportskom obrazovanju bijeljinskih gimnazijalaca.


 
- Znanje stečeno na fakultetu i dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom i omladinom trudim se da, sa posebnim entuzijazmom i ljubavlju, prenesem na svoje vaspitanike, u potpunosti i u skladu sa nastavnim planom i programom pedagoga fizičke kulture,“ kaže za „Semberske novine“ profesor Trifković.
 
U Gimnaziji je, sa značajnim ostvarenim rezultatima vodio više sportskih sekcija. Nastavio je tradiciju po kojoj bijeljinska Gimnazija ima najbolji košarkaški tim. Na opštinskim, odnosno gradskim takmičenjima srednjih škola košarkaši Gimnazije „Filip Višnjić“ redovno osvajaju najsjajnije medalje.


 
Redovni su učesnici Republičkog takmičenja u okviru Malih Olimpijskih igara Republike Srpske gdje su ostvarili pažnje vrijedne rezultate: 2013. godine košarkašice Gimnazije zauzimaju prvo, a muška košarkaška ekipa drugo mjesto. Uz zapažene rezultate u rukometu i atletici, te godine je Gimnazija „Filip Višnjić“ proglašena za najuspješniju srednju školu Malih Olimpijskih igara RS. Već sljedeće godine, u okvirima istog takmičenja i ženska i muška košarkaška ekipa zauzimaju vicešampionske pozicije. Tri godine kasnije košarkašice Gimnazije osvajaju bronzanu medalju, a 2018. godine muška košarkaška ekipa u Trebinju osvaja drugo mjesto i što je za bijeljinske gimnazijalce možda i važnije, osvajaju nepodijeljenu podršku i simpatije publike. Generacija 2020. je iznjedrila jako kvalitetan košarkaški tim, ali je epidemija korona virusa spriječila njihov pohod na prvo mjesto i zlatnu medalju na takmičenju MOI RS.
 
Pavle Trifković je primjer pedagoga koji je, u cilju formiranja svestrane psiho-fizičke ličnosti svojih učenika, đake podsticao ka razvoju njihovih fizičkih, radno-kreativnih, takmičarskih i neizostavno, etičkih potencijala.
 
Na Međunarodnom takmičenju


Najveći uspjeh sa gimnazijskim timom košarkaša sam ostvario 1997. godine, na Međunarodnom takmičenju srednjih škola, gdje smo osvojili peto mjesto,“ ponosan je profesor Pavle.

​Semberske novine - Semberija info