Pravnica Ivana Kokanović: Slikanjem izražavam svoje emotivno stanje :: Semberija INFO ::

 

Pravnica Ivana Kokanović: Slikanjem izražavam svoje emotivno stanje


Ivana Kokanović, rođena Bijeljinka, po profesiji diplomirani pravnik, već godinu dana član je Udruženja likovnih umjetnika ,,Sveti Luka”. Njene slike su privukle pažnju jednog galeriste iz Beča, a već je učestvovala na grupnim izložbama u Švajcarskoj, Italiji i Americi.



- Sa Udruženjem ,,Sveti Luka” do sada sam imala tri kolektivne izložbe. Crtanjem se bavim otkako znam za sebe. Crtanjem izražavam trenutno emotivno stanje ili bježim u neke ljepše predjele. To je ono što me i privuklo likovnoj umjetnosti. U životu neke stvari ne možemo da biramo, ali, kada stanemo pred prazan list papira, ili pred prazno platno, sve odluke su isključivo naše”, kaže Ivana Kokanović, ističući da najviše voli crtanje.


 
- Grafitna olovka i papir je sve ono što mi je potrebno da bih ni od čega stvorila ono što zamislim. Crtanje je osnova za bilo koju tehniku. Prije tri godine sam počela slikati i akrilnim bojama, onako, iz znatiželje, da vidim kako bi to izgledalo i kako bih se snašla u drugim tehnikama. Isprobavam sve ono što mi budžet dozvoli, grafit, ugalj, akrilne boje, uljane boje, markere… Volim da crtam i hemijskom olovkom”.

Ivana kaže da je ta njena ,,igra” na platnu pokrenula puno lijepih događaja. Njene slike je primijetio jedan galerista u Beču i uz njegovu pomoć učestvovala je na kolektivnim izložbama u Beču, Cirihu, Italiji, Americi. Trebalo je da organizuje samostalnu izložbu u Beču, ali je odgođena za septembar ove godine  zbog pandemije virusa korona.



- Najiskrenije se nadam da ćemo koronu brzo pobijediti, te da ćemo život vratiti u prirodnije tokove i da će moja prva samostalna izložba biti organizovana. Nešto što je počelo kao eksperiment i igra, izlaskom van granica BiH dobilo je nešto ozbiljniji karakter. Najavljena izložba stvorila je određeni pritisak i podigla moja očekivanja, ali, kada se sve sabere i oduzme, to će u osnovi uvijek biti nešto što radim isključivo iz ljubavi”, kaže mlada umjetnica Ivana Kokanović.  
 
Semberske novine - Semberija info