Tradicionalno okupljanje mještana Janje na Drini: Voda nosi sve brige i nevolje :: Semberija INFO ::

 

Tradicionalno okupljanje mještana Janje na Drini: Voda nosi sve brige i nevolje


Mještani Janje, njihovi prijatelji i rođaci iz Bijeljine, ali i oni koji trenutno žive i rade u zemljama EU, uprkos pandemiji virusa korona, devetnaesti put su obilježili početak kalendarske godine tradicionalnim prvojanuarskim okupljanjem na Drini u Janji. Željama za dobro zdravlje, prije svega, sreću i brz poslovni oporavak nakon pandemije, obilježen je start 2021. godine.
 
 Atlaga Gradaščević, jedan od organizatora ovog zanimljivog druženja, kaže da su sve epidemiološke mjere ispoštovane, da je kontaktirao komunalne inspektore i obezbijedio neophodne uslove za druženje.
 
- Nedostaju nam ovakvi susreti, razgovori, šale i smijeh. Svake godine lovci i ribolovci, ljudi dobre volje, ovdje ispričaju poneku novu anegdotu i šalu, prisjetimo se dobrih prijatelja s kojima smo godinama na Drini provodili najljepše trenutke. Ove godine naše želje i čestitke uglavnom se odnose na zdravlje i dug život”, kaže Atlaga Gradaščević.
 
Penzioner Amir Izić kaže da je prije godinu dana izgradio vikendicu na Drini u Janji i da svaki Slobodan trenutak sa unucima provodi pored vode.
 
Otac, sin i unuk, tri imenjaka, tri Kenada Korajčevića, svake godine prvog januara dolaze na Drinu. Sin i četverogodišnji unuk žive u Gracu, u Austriji. Najstariji Kenad kaže da je korona napravila velike nevolje ljudima, što se tiče posla i druženja, ali da zdravlje uvijek stavlja na prvo mjesto.
 
- Ko se ne plaši, on na Drinu obavezno dolazi i u vrijeme korone. Voda nosi sve brige i nevolje. Pobijedićemo mi i ovo zlo”, kaže najstariji Koraječević.
 
Mevludin Alagić (60) od prvog susreta, svake godine dolazi na ovo okupljanje, sa domaćom pogačom, sirom, kajmakom i đakonijama iz domaće kuhinje. Kaže da je korona na svim poljima uzdrmala svijet, ali, kako reče, borimo se i nadamo se boljim vremenima.

Semberske novine - ​Semberija info