BRAT I SESTRA NOVAKOVIĆ IZ BIJELjINE: Briljantni mladi muzički umjetnici :: Semberija INFO ::

 

BRAT I SESTRA NOVAKOVIĆ IZ BIJELjINE: Briljantni mladi muzički umjetnici


U sali Muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac’’ publici će se večeras predstaviti mladi talenti, brat i sestra Aleksa i Anja Novaković, koji će na klaviru i violini izvesti djela Vivaldija i Prokofjeva, ali i drugih poznatih kompozitora kao što su Berio, Dženkinson, Kovač, Grig, Hajdn.

Dvanaestogodišnja Anja Novaković pohađa nastavu violine četiri godine, a na svakom takmičenju na kojem je učestvovala osvojila je prvo mjesto.

-Do sada sam bila na četiri takmičenja. U prvom razredu sam učestvovala na Internacionalnom festivalu ,,Primavera’’ i osvojila prvo mjesto, a zatim su uslijedile nagrade na takmičenju u Beogradu pod nazivom ,,Mladi virtuoz’’, pa ponovo na ,,Primaveri’’ i posljednje priznanje na Republičkom takmičenju u Banjaluci’’, rekla je Novakovićeva za ,,Semberske novine’’.
 


Anjin brat Aleksa trenutno pohađa šesti razred Osnovne muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac’’ u klasi profesorice Tijane Dragojlović, a odsjek za klavir počeo je da pohađa sa sedam godina.

-Kao mali, gledao sam tetku koja svira klavir i svidio mi se taj instrument. Otac je svirao harmoniku, sestra se odlučila za violinu, tako da ljubav prema muzici svakako postoji u našoj porodici. Sviram sedam godina i do sada sam bio na takmičenjima u Bijeljini, Banjaluci, Beogradu, te u Hrvatskoj. U ovoj godini još se pripremam za ,,Primaveru’’ i Republičko takmičenje u Prijedoru’’, naveo je Aleksa.
 

 

Profesorica Tijana Dragojlović, koja je i korepetitor Anji Novaković, kaže da se Aleksa i Anja izdvajaju od svojih vršnjaka po požrtvovanosti.

-Osim talenta, koji posjeduju i njihovi vršnjaci, Anja i Aleksa se izdvajaju po posvećenosti radu. Oni svakodnevno moraju provesti tri sata vježbajući, uz sve druge obaveze. Za program koji će izvesti večeras pripremaju se od septembra’’, dodala je Dragojlovićeva.

Na večerašnjem koncertu specijalni gosti biće učenice prvog razreda Srednje muzičke škole, koje su, takođe, dobitnice mnogih značajnih nagrada, a riječ je o Jeleni Inđić i Nataliji Đurić.

Program će voditi Andriana Spasojević, učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac’’, koja istovremeno pohađa dva odsjeka – violinu i solo pjevanje.

Solistički koncert Anje i Alekse Novakovića počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan. 

​Semberija info / Semberske novine