ŽELjKO NEDIĆ, IZVRŠNI SEKRETAR REGIONALNOG SINDIKALNOG CENTRA BIJELjINA: U trgovini i ugostiteljstvu najviše radnika ostalo bez posla :: Semberija INFO ::

 

ŽELjKO NEDIĆ, IZVRŠNI SEKRETAR REGIONALNOG SINDIKALNOG CENTRA BIJELjINA: U trgovini i ugostiteljstvu najviše radnika ostalo bez posla


Pandemija viruskorona izazvala je tektonske poremećaje u oblasti javnog zdravlja, ali i u oblasti ekonomije i privređivanja. U kojoj mjeri su zaštićena prava radnika na području Bijeljine i Semberije, u situaciji kada  poslodavci traže izlaz iz novonastale situacije, pitali smo Željka Nedića, izvršnog sekretara Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina.
 
Naš Regionalni sindikalni centar, u koji su, osim Bijeljine, uključeni Ugljevik i Lopare, u proteklih devet mjeseci obavljao je svakodnevne kontakte sa sindikalnim organizacijama na terenu. Naš prevashodni cilj bio je zaštita prava radnika i ostvarivanje prava na posao i na egzistenciju. Imali smo puno razgovora i telefonskih kontakata sa poslodavcima, sve u želji i namjeri da se sačuvaju postojeća radna mjesta. Ukoliko posmatramo period od 19. marta,  sve do kraja novembra, u Bijeljini je bez posla ostalo oko 1.300 radnika. Radnici su, zbog pandemije virusa korona, proglašavani kao tehnološki višak. Tako je u Banja Luci bez posla ostalo oko 4.200 radnika, u Doboju 1.900, u Istočnom Sarajevu više od 1.300 radnika. Najčešći razlozi za otkaze, kada su poslodavci u Bijeljini u pitanju, bilo je otpuštanje radnika koji su radili na određeno vrijeme. Kao razlog za raskidanje radnog odnosa, za 96 radnika je navedeno da su ekonomski višak, za 388 je navedeno da su tehnološki višak, za 507 radnika je uslijedio prestanak radnog odnosa zbog toga što su bili primljeni na određeno vrijeme, sedamnaest radnika je dogovorilo sa poslodavcem prekid saradnje, dok je 242 radnika s poslodavcem potpisalo sporazumni raskid radnog odnosa“.

Nedić kaže da je najviše radnika ostalo bez posla u oblasti trgovine i ugostiteljstva, te da je često kontaktirao poslodavce kako bi se zaštitila prava radnika u preduzećima iz oblasti trgovine i ugostiteljstva.
 
-Primjera radi, na početku pandemije, u Trgovinskom centru „FIS“ – Radna jedinica Bijeljina, u startu je bez posla ostalo više od 50 radnika koji su proglašeni za tehnološki višak. Organizovali smo sastanak u Kompaniji „FIS“ u Vitezu i uspjeli smo dogovoriti niz povoljnosti za radnike. U bijeljinskom „FIS“–u  ostalo je u radnom odnosu 85 radnika i ta radna jedinica još uvijek radi, iako je bio upitan njen ostanak u Bijeljini.
 
Radnici su uz plate dobili i stimulacije u iznosima od po 100 KM, jer rade u otežanim uslovima pandemije. Radnici koji su otpušteni kao tehnološki višak dobili su otpremnine i stimulativna sredstva koja će im pomoći u periodu pandemije“.

Željko Nedić kaže da je u proteklih desetak mjeseci Regionalni sindikalni centar pratio situaciju i uključivao se u zaštitu radničkih prava u PD „Semberija“, u Centru za kulturu „Semberija“ i u drugim sindikalnim organizacijama.

-U protekla dva mjeseca radnici nam se direktno obraćaju za učlanjenje u sindikat, jer računaju na besplatnu pravnu pomoć koju im možemo pružiti. Uspijevali smo do sada dobiti i do 90 odsto sudskih sporova u korist radnika, tako da oni sa velikim uvažavanjem gledaju na ono što mi radimo u Regionalnom sindikalnom centru u Bijeljini“, kaže Nedić.

Radnici u iščekivanju

Svi radnici u Republici Srpskoj s nestrpljenjem iščekuju potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, kao temelja za posebne kolektivne ugovore, jer bi u tom slučaju njihova prava bila još bolje zaštićena, kažu u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina.


Semberske novine - Semberija info