STUDENT DANILO MIĆIĆ OD MALIH NOGU OBOŽAVA CRTANjE: Talenat koji se ne može osporiti :: Semberija INFO ::

 

STUDENT DANILO MIĆIĆ OD MALIH NOGU OBOŽAVA CRTANjE: Talenat koji se ne može osporiti


Danilo Mićić, student treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo - Odjeljenje u Bijeljini, ima nesumnjiv dar za crtanje i za izradu portreta. Talenat je, kako sam ističe, naslijedio od majke koja se, takođe, bavi likovnom umjetnošću.
 
Danilo ističe da je samouk, te da je od malih nogu volio crtati. Do sada je nacrtao veliki broj portreta glumaca, slavnih ličnosti i na desetine portreta običnih ljudi.
 
-Prema nekoj mojoj evidenciji, nacrtao sam stotinjak portreta. Većinu njih sam prodao ili poklonio. Što se tehnike tiče, pretežno radim običnim grafitom, povremeno koristim ugalj i bijelu olovku na crnom papiru. Nemam nekih velikih planova. Fokusiran sam na studije i postepeno usavršavanje vještine crtanja. Smatram da treba još puno toga da naučim”.



Danilo kaže da je pohvale za svoj rad do sada dobijao od majke, ali i od likovnog umjetnika i pedagoga Stjepana Tonkovića.

-Tonković mi je rekao da sam na dobrom putu, ali da, naravno, ima još puno prostora za poboljšanja. Obično provodim desetak sati na izradi jednog portreta, sve zavisi od veličine formata i detalja na koje treba obratiti pažnju. Od težih, ali inspirativnih radova, istakao bih portret Dostojevskog, zbog veličine i dimenzija portreta, kao i portret glumca Danila Bate Stojkovića. Osim što sam do sada isključivo crtao portrete ljudi, dešavalo se da mi traže da im nacrtam kućne ljubimce, iako u toj oblasti i nisam toliko stručan”.
 
Danilo kaže da ga, osim studiranja i crtanja, interesuje i muzika. Pokušava, kako kaže, da nauči svirati gitaru, a želja mu je da nauči svirati i neke druge instrumente.

-Danas je puno lakše nabaviti opremu i pribor za  razne oblike umjetničkog izražavanja, pogotovo za crtanje. Uz pomoć interneta puno lakše se uči. Mladi umjetnici imaju priliku da se na taj način predstave cijelom svijetu, što je nekada bilo nezamislivo. Smatram da danas mladi ljudi imaju puno veće šanse da uspiju u životu. Ipak, moderne komunikacije se mogu posmatrati i kao dvostrani mač, s jedne strane pružaju mnoge olakšice i mogućnosti, dok, s druge strane, imaju i neke svoje negativne efekte, jer odvlače mlade ljude od suštine života, loše utiču na mentalitet i radne navike mladih”, ističe mladi portretista Danilo Mićić.    


Semberske novine - Semberija info