Bijeljinka Marica Gajić, najbolji sportista BiH: Za vrhunske rezultate je potrebno mnogo odricanja :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinka Marica Gajić, najbolji sportista BiH: Za vrhunske rezultate je potrebno mnogo odricanja


Bijeljina je rasadnik sportskih talenata, među kojima je veliki broj mladih košarkaša. Jednoj djevojci je pošlo za rukom ono što većini nije – njeno košarkaško umijeće cijeni se i preko okeana. Ona je prva djevojka iz Bosne i Hercegovine koja je, na početku karijere, draftovana za WNBA, najjaču košarkašku ligu. U pitanju je Marica Gajić, djevojka koja je Bijeljinu stavila na svjetsku mapu ženske košarke.

Kada je još prije više od decenije kao četrnaestogodišnjakinja iz bijeljinske Budućnosti prešla u Banoviće, te odmah bila proglašena za najkorisniju igračicu seniorskog prvenstva BiH, bilo je jasno da je BiH dobila novu zvijezdu. Marica Gajić danas to i jeste, ali i u svjetskim okvirima, što je tokom svih prethodnih godina opravdala, te je na izmaku ove 2020. godine ponijela epitet najbolje sportistkinje BiH.

Sa reprezentacijom BiH nalazi se pred plasmanom na Evropsko prvenstvo 2021. Ostavila je dubok trag u Sloveniji (Celje), Turskoj (Mersin, Hataj), a danas je članica najbolje španske ekipe Avenide.

Da li ste nekad možda maštali da ćete jednog dana biti uzor mladim ljudima u BiH i koliko se često sjetite svojih početaka?

Počeci su neizostavni dio uspjeha i smatram da se ne smiju zaboraviti. Ličnih se uvijek rado sjetim i trudim se da ih često pominjem kao bitan faktor u mom razvijanju. Upravo radi njih mi se današnji uspjeh čini još dražim. Košarka je na samom početku za mene bila igra i nisam se opterećivala time da li ću nekada biti osoba koja svojim primjerom pokazuje put mladima. Moj jedini cilj je bio da iz dana u dan napredujem i dokazujem se na terenu. Svakako mi je zadovoljstvo ako je to slučaj i trudiću se da isto opravdam svojim ponašanjem kako na terenu tako i van njega. Sportisti su uostalom naši najbolji ambasadori pa ni ne čudi činjenica da su najčešći uzori današnjice.

Koliko je danas teško postati vrhunski sportista, posebno za nekoga ko dolazi iz male zemlje kao što je BiH?

Za vrhunske rezultate je potrebno mnogo odricanja, ali i dosta sreće. Mogućnosti su svakako manje kada dolazite iz države kao što je naša. Do nas samih je da uvijek težimo ka boljem i da maksimalno iskoristimo pružene prilike kojih će sigurno biti. Na taj način se otvaraju putevi ka uspjehu. Sama sam zahvalna na prilikama koje su mi se ukazale i ponosna što sam iste uspjela iskoristiti na najbolji mogući način.

Uprkos svemu Vi ste napravili veliki iskorak u karijeri potpisavši za špansku Avenidu. Kakvi su bili prvi utisci o klubu i gradu?

Potpis za Avenidu predstavlja sigurno veliki korak i možda  najveći izazov za mene u dosadašnjoj karijeri. Obzirom da se radi o klubu koji redovno pruža dobre sezone u Evroligi i prošlogodišnji je prvak španskog prvenstva, očekivanja su jasna. Trenutno smo na dobrom putu da odbranimo titulu i još uvijek nemamo niti jedan poraz od samog okupljanja ekipe, uključujući i pripremne utakmice. Organizacija kluba je na vrhunskom nivou, a kao tim funkcionišemo jako dobro i imamo zdravu timsku energiju. Salamanka je grad koji me oduševljava i uvijek će biti moja topla preporuka za one koji žele posjetiti Španiju. Nakon dugo godina u Turskoj, trebala mi je promjena i mislim da sam napravila odličan potez dolaskom ovdje.



Ono što sve zanima jeste hoće li reprezentacija BiH naredne godine igrati na Eurobasketu?

Dijeli nas praktično jedna pobjeda od plasmana na EP, što je naš primarni cilj od samog početka kvalifikacija. Smatram da uprkos nesretnom porazu od fantastične ekipe Rusije, svi treba da budemo zadovoljni učinkom i igrom koju smo pružile na obje utakmice ovog ciklusa. Potvrdile smo kvalitet i pokazale da pobjeda koju smo ostvarile protiv Rusije u prethodnim kvalifikacijama nikako nije slučajnost i da je ovo generacija koja se ravnopravno može nositi sa velikim košarkaškim silama u budućnosti. Apsolutno smo fokusirane na februar i utakmicu protiv Švajcarske, kojom bi i definitivno izborile odlazak na EP 2020. godine. Ne sumnjam da ćemo, nakon dugog niza godina, to i ostvariti.

Kako biste u kratkim crtama opisali izuzetno teško 2020. godinu?

Turbulentna 2020. godina nas je svojom težinom opomenula i podsjetila na vrijednost nekih stvari za koje smo smatrali da se podrazumijevaju. Pokazala nam je da se preko noći sve može promijeniti. Međutim, uskoro se radujemo novoj godini koja je svakako novi početak i donosi nove nade. Učimo iz ovogodišnjih grešaka i ne prenosimo ih u predstojeću. S obzirom na lične uspjehe postignute ove godine, srećna sam i mogu reći da sa nestrpljenjem očekujem izazove koji me očekuju u budućnosti.

Šta biste poručili mladim, a talentovanim sportistima koji žele profesionalno da se bave sportom?

Vodila sam se i vodim se mišlju da su naši rezultati ogledalo nas samih. Kojim god poslom se bavili i šta god u životu radili, najbitnija stavka je posvećenost tom poslu i davanje maksimuma. U zabludi su oni koji se oslanjaju isključivo na talenat. Uspjeh ne dolazi preko noći nego korak po korak, zato ne osuđujte sebe i ne odustajte kada na momente doživite padove. Padovi vrhunskim sportistima služe za napredovanje i upravo to čini razliku između njih i prosječnih sportista.

Semberija info - Lj. Božić