Sjerići iz Ljeljenče, uspješni uzgajivači bundeve: Uskoro i čokolada sa bundevinim sjemenkama :: Semberija INFO ::

 

Sjerići iz Ljeljenče, uspješni uzgajivači bundeve: Uskoro i čokolada sa bundevinim sjemenkama


Niko i Milena Sjerić iz semberskog sela Ljeljenča, uspješni uzgajivači nekoliko vrsta bundeve, uskoro bi na tržište mogli izbaciti i čokoladu sa sjemenkama bundeve.

 Niko Sjerić kaže da su probne količine već pripremljene za banjalučkog kupca, te da će u skorije vrijeme organizovati promociju novih proizvoda.

„ U pitanju je mliječna, bijela i crna čokolada. Još uvijek smo u fazi ispitivanja tržišta. Sirovinu ćemo nabavljati iz Belgije, posredstvom zastupništva u Srbiji. Belgijske čokolade su među najcjenjenijim i najkvalitetnijim čokoladama, tako da će naš novi proizvod podrazumijevati uključivanje i sjemenki bundeve u te tri vrste čokolade“, kaže Niko Sjerić, iskazujući uvjerenje da će čokolada iz Ljeljenče vjerovatno u skorije vrijeme postati hit na tržištu.

Inače, Sjerići se već desetak godina uspješno bave uzgojem bundeve golice, hokaido i muskatne bundeve. Bundeva, kako kažu, izuzetno je zdrava i korisna za organizam, a može se koristiti za proizvodnju ulja, sokova, marmelada, u kulinarstvu za pripremanje čorbi, kolača i pita. Sokovi bundeve izuzetno su zdravi i ukusni, pogotovo u kombinaciji sa šargarepom, jabukom i dunjom. 

Semberija info - Lj.Lj.