Miodrag Miljanović vlasnik najvećeg stada ovaca u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Miodrag Miljanović vlasnik najvećeg stada ovaca u Semberiji


U Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine, ispod Majevice, živi Miodrag Mišo Miljanović, vlasnik trenutno najvećeg stada ovaca domaće pasmine, „pramenke“ u Semberiji. Tri puta je na sajmovima poljoprivrede u Bijeljini za svoje kolekcije ovaca osvajao zlatne medalje i šampionske titule.

Miodrag je dugo radio kao instruktor u proizvodnji duvana za bratunački „Duvan“. Kada je ovo preduzeće ugašeno, odlučio se za ovčarstvo i nije se, kako kaže, zbog toga pokajao. Trenutno u svom stadu ima oko 500 ovaca i jagnjadi.



„Sve je krenulo davne 1991. godine. Na ovim prostorima bili su ovčari. Kupio sam troje jaganjaca, onako, čisto iz zabave. Malo po malo, trajalo je to nekih sedam godina, već sam imao stado od četrdesetak grla. U to vrijeme moja firma je počela da stagnira, otišla u stečaj. Tada sam i odlučio da se potpuno posvetim ovčarstvu. Inače, volim prirodu, livade i šume, prostranstvo koje mi daje malo više slobode. Imam trenutno u stadu oko 500 ovaca i jagnjadi. Što se tiče ispaše, svakodnevno sam na terenu, u prečniku oko dva do tri kilometra udaljenosti od kuće. Puno je slobodnih livada i pašnjaka na kojima mogu da napasam svoje ovce. Pramenka je domaća pasmina, nomadska ovca, ona  puno voli da se kreće. Zahvaljujući poboljšanju genetike, već imam oko sedamdeset odsto ovaca koje se jagnje dva puta godišnje. Imao sam i ovce koje su ojagnjile po troje jagnjadi, što nije karakteristično za pramenku“.

Miodrag kaže da se jagnjad trenutno na pijaci mogu prodati po cijeni od pet KM za kilogram. Ističe da je u ovo vrijeme pandemije teže prodati jagnjad, dok su ranije kupci dolazili na kućni prag.

„Godinama sam prodavao jagnjad, ovnove i ovce na kućnom pragu. Ovo je jedna teška godina, jer nema ni svadbi, punoljetstava, krštenja, velikih okupljanja ljudi. Kupci traže sitnija, manja grla. Sada mi povećanje broja grla u stadu stvara veliki problem, jer nemam dovoljno prostora za smještaj ovaca u zimskom periodu. Ovce borave na otvorenom prostoru i zimi. Hrane za ovce imam dovoljno, ali već sada me muči problem njihovog smještaja“.



Miodrag ističe da ovčiju vunu niko ne želi da prerađuje, čak i na poklon da je dobije. Što se tiče podsticaja po grlu od resornog ministarstva, u prošloj godini dobio je 10 KM po grlu za 270 prijavljenih ovaca. Taj novac je iskoristio za nabavku hrane, nabavku vitamina za poboljšanje ishrane, ali i za veterinarske usluge.

Porodica Miljanović posjeduje 45 dunuma zemljišta. Za zimu su pripremili sijeno, silažu, kukuruz, ječam i zob. Što je raznovrsnija hrana, ovce su zdravije i brže napreduju. Miodrag živi u domaćinstvu sa suprugom, četvoro djece i majkom. Svi mu pomažu, u skladu sa svojim mogućnostima, ali nije siguran da će djeca nastaviti bavljenje ovčarstvom. Na ispaši, Miodragu pomažu i ovčarski psi, mađarski pulini, koji često mogu zamijeniti i do dva, pa i tri pastira. 

Semberija info - Lj.Lj.