USKORO NA TRŽIŠTU I ELEKTRIČNI KONVEKTORI IZ LOPARSKE FABRIKE :: Semberija INFO ::

 

USKORO NA TRŽIŠTU I ELEKTRIČNI KONVEKTORI IZ LOPARSKE FABRIKE


Nešto više od mjesec dana ostalo je do završetka još jedne poslovne godine koja je u velikoj mjeri bila obilježena pandemijom virusa korona.
 
Fabrika radijatora „Termal“ iz Lopara sredinom marta suočila se sa pandemijom i neminovnim smanjenjem uposlenosti proizvodnih kapaciteta.
 
Elvir Jahić, direktor „Termala“, kaže da je situacija bila neizvjesna, jer ih je prebrzo zatekla odluka o restrikcijama, zabranama, putnim barijerama i otežanom transportu robe i repromaterijala.
 
Uprkos tome, ova fabrika održala je kontinuitet izvoza 40 odsto svojih proizvoda, dok 60 odsto proizvoda plasira na domaćem tržištu. Radijatori se izvoze u Srbiju i na Kosovo, rezervoari za gorivo u Holandiju.
 
-S obzirom na našu izvoznu orjentaciju, najviše nas je pogodila činjenica da su međudržavne granice u Evropi na određeno vrijeme bile zatvorene. Bili smo primorani da, čak, u jednom kraćem periodu, zaustavimo proizvodnju. Vrlo brzo smo se vratili u normalne tokove i sve radnike, koje smo poslali na privremeno čekanje, ponovo smo pozvali na posao. Većina njih se vratila u proizvodnju, a zaposlili smo i neke nove radnike. Trenutno imamo četiri različita proizvoda u četiri proizvodna pogona. Primarna nam je proizvodnja radijatora, jer je to, na neki način, zaštitini znak naše fabrike. Proizvodimo još kotlove na čvrsto gorivo i na pelet, rezervoare za gorivo, koje u potpunosti izvozimo na holandsko tržište, kao i pelet kao gorivo. Sa ova četiri proizvoda zaokružili smo kompletan krug grijanja prostora. Važno je istaći da smo, uprkos pandemiji virusa korona, ostvarili  naše poslovne ciljeve i planirane količine proizvoda. Vjerujem da će proizvodnja ostati na sadašnjem nivou“, kaže Jahić, istakavši da je zaostatak u proizvodnji, koji je zabilježen u martu, aprilu i maju, anuliran u ljetnjim mjesecima.



U „Termalu“ je trenutno zaposleno 85 radnika i ostvaruje se proizvodnja na prošlogodišnjem nivou. U proteklim godinama ova fabrika imala je značajne investicije i one su nastavljene i u ovoj godini. Novi pogoni, nove proizvodne hale, nova lakirnica u fabrici radijatora, sve je to obilježilo nekoliko proteklih nekoliko godina u „Termalu“. Jahić kaže da se investicije neće zaustavljati, te da je planirano proširenje proizvodnih kapaciteta radi povećanja proizvodnje.
 
-Naš cilj je da uskoro pokrenemo proizvodnju električnih konvektora, na principu norveškog panelnog konvektora. To je nešto novo što će osvježiti klasični panelni radijator. Električni digitalni konvektor je izuzetno tražen na tržištu, jer se koristi u manjim poslovnim i stambenim prostorima. Konvektor će biti snage od 500 W do tri kW“.
 
Što se tiče plata zaposlenih, one su redovne, a redovno se izmiruju i poreske obaveze i to značajno utiče na stabilnost ove firme.  U „Termalu“ je konstantno aktuelna potražnja za bravarima i variocima.
U ovoj fabrici su opredijeljeni na dodatne edukacije i prekvalifikacije radnika kako bi dobili stručne i kvalifikovane varioce i bravare za posao u pogonima „Termala“.                   
 
Semberija info