Stajići - Prerađivači kupusa iz Velike Obarske: Radimo za budućnost, na duže staze :: Semberija INFO ::

 

Stajići - Prerađivači kupusa iz Velike Obarske: Radimo za budućnost, na duže staze


Porodica Stajić iz Velike Obarske već nekoliko godina uspješno se bavi   proizvodnjom i preradom kupusa. Cvijetin Stajić, koji se sa sinom Nikolom bavi ovom proizvodnjom, kaže da je pandemija virusa korona umanjila rezultate u svim segmentima života, pa i u djelatnosti kojom se  bavi njihovo porodično gazdinstvo.

 „Radimo za budućnost, na duže staze, te se nadamo da će i ova pošast uskoro proći. Sin Nikola je diplomirani inženjer poljoprivrede, odsjek zaštita bilja. Registrovali smo i preduzeće „Iz srca Semberije“. Što se tiče znanja i iskustva, imamo ga dovoljno, da bismo proizveli kvalitetan kupus i prerađevine od kupusa“.

Cvijetin kaže da u toku sezone proizvedu između 120 do 150 tona kiselog kupusa, što podrazumijeva i to da moraju proizvesti i obezbijediti oko 250 do 300 tona svježeg kupusa.



„ Sve radimo u vlastitoj režiji, radi kontrole kvaliteta. Trenutno obrađujemo i sadimo kupus na osam hektara. Borimo se za plasman robe na bosanskohercegovačkom tržištu. Nešto smo izvozili za Englesku, ali u uslovima pandemije virusa korona BiH trenutno ne ispunjava uslove za izvoz ove robe na englesko tržište“.

 Cvijetin Stajić kaže da se nekoliko godina unazad proizvodnja svježeg kupusa nije pokazala kao rentabilna. S obzirom na to da kupus proizvode za sopstvene potrebe i za višu fazu prerade, Stajići od ovog posla imaju određenu korist. Na tržište plasiraju vakum pakovanja  kiselog kupusa u glavici, rezani kupus, a pokušavaju da plasiraju i rasol.



„Uprkos koroni, mi moramo raditi. Predaje nema. Za sada ostajemo na ovom proizvodu. Naš plan je da ponudu proširimo i na druge artikle, ali godina je takva kakva jeste i mi za sada ostajemo na ovom kapacitetu i na ovom proizvodu“, kaže Cvijetin Stajić. 

Semberija info - Lj.Lj.