Hrabro protiv opake bolesti :: Semberija INFO ::

 

Hrabro protiv opake bolesti


Udruženje žena za borbu protiv karcinoma „Gea“ u Bijeljini postoji već petnaest godina. Na čelu ovog udruženja je Gordana Stupar(64), hrabra i odlučna žena koja se sa velikom srčanošću borila i izborila protiv najstrašnije bolesti modernog doba.

„ U 2004. godini sam došla u Bijeljinu. S obzirom na to da sam radila za OSCE, upoznala sam Maru Radovanović u Udruženju žena „Lara“. Ona me upoznala sa mladom ženom, Đujom Pejić, koja se u to vrijeme liječila od karcionoma. Organizovale smo osnivačku skupštinu Udruženja „Gea“ i tako smo krenule sa aktivnošću. Iako su danas otvorene i aktivne društvene mreže i svakome je data mogućnost da istražuje, da se edukuje, mislim da je mentalitet kod naših žena takav, da reaguju, po principu, nemoj da drugi za to sazna. Postoji nacionalni program za borbu protiv karcinoma. Žene imaju obavezu da obave preglede u periodu od 5o. godine života do šezdeset i pete. Udruženje „Gea“ je do sada nabavilo dva mamgorafa, organizujući donatorske večeri.  Jedan mamograf je statičan, u bolnici, drugi mamograf je mobilan i bio je u svim ambulantama porodične medicine. Mi smo animirale žene i na vrijeme ih upoznavale sa važnošću pregleda. Zašto je to ženama teško, da dođu i da se pregledaju“.

 Gordana Stupar kaže da je karcinom odavno prestao biti bauk tema u društvu. Sjeća se svoje prve operacije od prije tridesetak i iše godina, kada je bila deseti pacijent u bolnici na Koševu.

„  Imali smo precizne procjene da će do 2020. godine enormno rasti broj oboljelih od karcinoma, te da će veliki broj njih i umrijeti. Kada spoznate da ste bolesni, onda morate znati i kako se nositi s tim problemom. Mislim da je psiha najbitnija. Psiha je najbitnija, jer, ukoliko je čovjek psihički jak, on će preboljeti karcinom. Važna je i podrška porodice, ali i okruženja. To je najvažnije za početak liječenja od karcionoma. Liječenje dugo traje, veliku muku predstavlja i hemoterapija. Sve to treba izdržati. Kad svakog jutra sam sebi kažeš,  da si potreban svojoj djeci i porodici, ti ćeš i izdržati. Veliki sam borac i veliki optimista. Ista sam i danas, nakon 35 godina od prve operacije. Operisala sam obje dojke i jetru. Kod mene je sve isto. Nisam paničar. Kad kažem da sam bolesna, bolesna sam. Ozdravila sam, nisam izliječena, ali sam zaliječena. Ima danas oko 200 vrsta karcinoma. Ima tu i genetike, ali je stres presudan. Sve polazi iz glave i od stresa. Trenutno u udruženju imamo 96 žena. Od naših početaka, prije petnaest godina, ostale smo nas tri žene. Kod nas, u udruženje, može doći svako ko to želi. Nikoga ne možemo primorati na to. To je stvar svačije volje“, kaže Gordana Stupar, žena heroj modernog doba.