Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo: Jedini u BiH vakumiraju svježe voće i povrće :: Semberija INFO ::

 

Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo: Jedini u BiH vakumiraju svježe voće i povrće


Decenija uspješnog rada je iza Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“, a bave se organizovanim otkupom voća i povrća. Kroz ovu zadrugu do sada je „prošlo“ oko 470 kooperanata.
 
Direktor zadruge Mićo Živić kaže da je broj kooperanata, na godišnjem nivou, bio od 120 do 150 poljoprivrednih proizvođača.
- Danas smo, nažalost, svjedoci da naša sela odumiru i da se smanjuje broj poljoprivrednih proizvođača, samim tim i broj kooperanata. Na godišnjem nivou ih je, protekle dvije godine, oko 100, a jedan od problema je što je teško proizvesti na ovom prostoru. Sav repromaterijal, sredstva za zaštitu bilja i sjemenski materijal, moramo nabavljati iz Evropske unije, ali sam uvjeren da za naše tržište ide sjemenski  materijal koji nije odgovarajućeg kvaliteta, a i naše zemljište nije kompatibilno za ta sjemena. Svjesni smo da se mijenjaju i potrebe tržišta, sve više se traži  gotov proizvod, a moram konstatovati i da mlađe generacije nisu baš raspoložene za kiseljenje kupusa, da nose pasulj u kesama i sl. Upravo zbog toga smo se odlučili da se uključimo u projekat „Farma dva“ za nabavku vakumirke za vakumiranje svježeg voća i povrća, ali i kiselog kupusa“, kaže  Živić.
 
On naglašava da je akcenat na vakumiranju kiselog kupusa, a s obzirom da su tek počeli sa radom ovog posla, za prvu godinu planiraju ukiseliti oko 150 tona kupusa.
- Procjenjujemo potrebe tržišta, jer smo novi u ovom poslu, mada imamo kooperantske firme koje su izvozno orjentisane. Naravno, namjera nam je da se kvalitetom  izborimo za plasman. Ovaj posao ćemo raditi i uslužno za firme koje izraze želju za saradnju pod njihovom robnom markom“, kaže Živić.
 
Zahvaljujući projektu „Farma dva“, aplicirali su za bespovratna sredstva i dobili su 43.000 konvertibilnih maraka, od Grada Bijeljina su dobili 15.000 KM, a zadruga se kreditno  zadužila sa 50.000 KM.
- Ovo su početna sredstva, a da bismo bili uspješni, potrebno je još mnogo ulaganja, ali i truda da se izborimo za mjesto na tržištu. Kvalitet nam je prioritet, a nadamo se da ćemo uspjeti u roku vratiti kredit. Moram istaći da su marže male i da je teško opstati na tržištu, ali sam uvjeren da će potrošači prepoznati kvalitet“, kaže Živić i naglašava da će biti uporan kako bi sve planirano bilo realizovano.
 
Prema njegovim riječima, ove godine su izvezli značajne količine robe, a pri tom ističe da je bila stimulativna mjera Vlade Republike Srpske sa subvencijom, u iznosu od 10 pfeninga po kilogramu izvezene robe. Živić ističe da je ova mjera Vlade RS veoma značajna i uvjeren je da će ova pozitivna praksa biti nastavljena. Dodaje da je trenutno potrebna nova radna snaga, što smatra ozbiljnim problemom, jer mnogi neće da rade po kiši ili suncu, odnosno na otvorenom prostoru.
- Planiramo da poboljšamo i afirmišemo plasman iz Semberije, kako bi naši poljoprivrednici uvidjeli da se od vrijednog rada može pristojno živjeti i da naša gazdinstva ne treba da odumiru’’, mišljenja je Mićo Živić.
 
- PZ „Povrtlarstvo“ je od prvog dana na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima Semberije kako bi bili siguran partner našim poljoprivrednicima i svakako, da očuvamo tradiciju Semberije kao jakog poljoprivrednog područja’’, kaže Živić i dodaje da počeci sa osnivanjem zadruge nisu bili laki zbog problema iz prethodnih decenija, ali uspjeli su da vrate povjerenje poljoprivrednih proizvođača i kooperanata.

Naglašava da ova zadruga sva plaćanja vrši redovno i u dogovorenom roku od 30 dana. Inače, u BiH za sada niko ne vakumira svježe voće i povrće, tako da će se u PZ „Povrtlarstvo“ potruditi da pokriju kompletno tržište.
Vakumirka je mašina holandske proizvodnje, vrhunskog kvaliteta, kapaciteta 20 tona dnevno, ima 12 programa za vakumiranje svježeg povrća, voća, mesa i kiselog kupusa.

- Trenutno radimo test - vakumiranje svih vrsta povrća i planiramo da probnim uzorcima snabdijemo prodajne objekte, kako bismo krenuli u „osvajanje“ tržišta. Moram naglasiti da nam je kvalitet sirovina izuzetno važan, jer nam je cilj da radimo na duge staze, a to ćemo uspjeti isključivo kvalitetom prema krajnjem potrošaču. Inače, sve ove godine, svoju energiju i političko djelovanje ulažem u razvoj poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstva, a raspolažemo i hladnjačom zapremine 50 tona, koja je, takođe, u službi naših poljoprivrednih proizvođača, a ne samo kooperanata. Poljoprivredni proizvođači u Semberiji to znaju, a znaju i da zadruga, plaća npr. kupus po višoj cijeni, nego što je na pijaci, jer nama su bitni kako kvalitet kupusa, tako i zadovoljstvo poljoprivrednih  proizvođača.

Semberija info