Novak Jevtić, poljoprivrednik i farmer iz Donje Bukovice: Bavljenje poljoprivredom je pošten i častan posao :: Semberija INFO ::

 

Novak Jevtić, poljoprivrednik i farmer iz Donje Bukovice: Bavljenje poljoprivredom je pošten i častan posao


Uslovi za jesenju sjetvu su dobri. U međuvremenu je palo i malo kiše, tako da se sada mogu koristiti optimalni rokovi za sjetvu pšenice, kaže na početku razgovora za „Semberske novine“  i portal „Semberija info“ Novak Jevtić (46), poljoprivredni proizvođač i farmer iz Donje Bukovice.

„Moja porodica živi isključivo od poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje mlijeka i mesa. Obrađujem tridesetak hektara zemljišta. Sijem pšenicu, kukuruz i ječam, manju površinu djetelinom. Proizvodim mlijeko, uzgajam, dakle, muzne krave i bikove za tržište, dok svinje uzgajam i za vlastite potrebe. Kakva je trenutna situacija na tržištu, plašim se da ćemo morati prekinuti ovu proizvodnju. Političari vode brigu o svojim foteljama i privilegijama, a ne vode brigu o seljaku i plasmanu njegovih proizvoda. Prodaja bikova i svinja predstavljala nam je u proteklim mjesecima ogroman problem. Nismo imali kupce, a i otkupne cijene su bile ispod svakog razumnog nivoa. Godinu dana hraniš junad i dođeš u situaciju da nemaš kome prodati. Da nam se, kojim slučajem, nije nedavno otvorila mogućnost plasmana na tursko tržište, načisto bismo propali. Prije nekoliko dana sam isporučio desetak bikova, kako mi na selu kažemo, na jedvite jade. Ponuđena mi je zagarantova cijena od 3,8 KM po kilogramu“.

Novak kaže da u domaćinstvu živi sa suprugom, dvoje djece, ocem i majkom. Na naše pitanje, može li se, ipak, uprkos svim problemima, nekako živjeti od poljoprivrede, Novak kaže da je to „jedini i isključivi“ pošteni rad u ovoj državi.



„Otvoreno pričam o svemu. Ovo je pošten rad, sve ostalo je trgovina i lopovluk. Nama ne trebaju podsticaji, da budemo precizni i jasni. Nama treba siguran plasman proizvoda. Neka država ponudi zagarantovane otkupne cijene i mi ćemo znati šta i kako treba da radimo. Od marta ove godine prodajem bikove. Oni su pojeli svu moju eventualnu zaradu. Na gubitku sam bio oko 300 KM po biku. Mlijeka proizvedem od 250 do 300 litara dnevno. Sa mljekarom „Dule“ imam izvanrednu saradnju. Prvog u mjesecu slijedi isplata za mlijeko i ovom prilikom želim da se javno zahvalim vlasniku mljekare Dušku Cvijetinoviću na korektnoj i poštenoj saradnji“.

Novakova kćerka je učenica drugog razreda Medicinske škole, dok je sin učenik sedmog razreda osnovne škole. Kaže da ne bi volio da se djeca bave poljoprivredom.
„Nezahvalno je pričati o tome, ali, sa trideset hektara zemlje koju obrađujem, ne mogu pristojno da živim. Radim danju i noću. Od 24 sata, slobodno mogu da kažem, aktivan sam 22 sata dnevno.

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević