MAJEVIČKA PRIČA: Prazni se i Gornji Priboj :: Semberija INFO ::

 

MAJEVIČKA PRIČA: Prazni se i Gornji Priboj


Nekada je dio Majevice, u naselju Gornji Priboj, bio ,,izuzetno živ''. Prema pisanim tragovima na tom prostoru je bila i prva majevička bogomolja - crkvica kelija. Naime, ta crkva je bila u neposrednoj blizini kuće Ćikana i Živane Gavrić.



- Crkve odavno nema, a i Ćikanova kuća odbrojava zadnje dane. Za vrijeme svetkovina, tu je dolazilo mnogo svijeta, čak su se nekada i pojedini crkveni obredi obavljali u velikoj sobi Ćikanove kuće'', tvrde oni najstariji koji pamte nešto od toga ili su slušali o tome od svojih starijih.



Nekad bilo, sad se samo pripovijeda. Iako je ovo prelijep kraj, svakim danom sve više postaje pust. Odlaze mladi, a za njima i stari. Gase se mnogi dimnjaci i u Lukićima.

Imajući u vidu da se na Busiji, a Gornji Priboj ,,gleda'' na tu stranu, gradi ,,Majevički Zlatibor'', mještani Gornjeg Priboja vjeruju da će se, gradnjom puta prema Busiji, vraćati stanovništvo, naročito mladi i da će u Gornjem Priboju blistati nove kuće umjesto sadašnjih zapustjelih i ruiniranih domaćinstava.



- Ovaj dio Majevice pravi je raj za život. Lijepo je i ljeti i zimi. Zdrav vazduh, zdrava voda, netaknuta priroda... Ako  se izgradi novi put, sve će biti drugačije'', poručuju neki od mještana Gornjeg Priboja, koji još uvijek žive na tom prostoru.
                                 
Semberija info - V. Zelenović