KAKO SE ZAPOSLITI U ŠVAJCARSKOJ? :: Semberija INFO ::

 

KAKO SE ZAPOSLITI U ŠVAJCARSKOJ?


Teško do posla

Od 1986. godine, od kada su bili pooštreni kriterijumi za dobijanje radnih viza za strance, Švajcarska je privreda danas u najvećoj oskudici za radnom snagom. Prvenstveno to se odnosi na hotelijerstvo, građevinu, poljoprivredu i bolnice.

Pod pritiskom poslodavaca konačno je Bundesrat ovog puta popustio kada su u pitanju strani radnici. Od iduće godine (1990) odobreno je oko 7.000 godišnjih radnih viza za Kantone i 3.000 za Bund.
Sezonskih viza za Kantone je odobreno 146.725 i 10.000 za Bund.

Broj takozvanih specijalnih viza (privremenih) samo je uvećan za još 2.000 za Kantone i 1.000 za Bund, s tim što bi od iduće godine trajao boravak 18 mjeseci (do sada 12)...
 
Kako doći do željene radne vize u Švajcarskoj?

- I pored svega navedenog, veoma teško. Konkurencija je velika i prednost ispred naših građana još uvijek imaju Španjolci, Portugalci, Austrijanci, pogotovo Francuzi i Nijemci.

U Švajcarskoj je teško doći i kao turista, vraćaju sve s granice, ako nemaš povratne karte  i najmanje 300 - 400 franaka u novčaniku. Ipak, poneki se probijaju i uspiju, isključivo preko rodbine ili poznanika, dobiti radnu vizu.
Uslov dobijanja radne vize u Švajcarskoj je poznavanje jednog stranog jezika (njemačkog, francuskog ili talijanskog). Posjedovanje diplome: građevinara, ugostitelja ili medicinskog smjera. Minimalna starosna dob je 18 godina. Za dobijanje specijalne vize maksimalna starost je 26 godina, za ostale je i do 50 godina.

Specijalna viza: one se isključivo dobijaju u restoranima. Obavezno je poznavanje jednog od navedenih jezika  i posjedovanje diplome. Vrijeme trajanja vize je ograničeno, po novom 18 mjeseci  i poslije se mora napustiti Švajcarska. Ista osoba nema pravo na takvu vizu, ali može dalje tražiti sezonsku ili godišnju.

Sezonska viza: takozvana A-viza, koja važi devet mjesci. Ako se radnik u toku sezone pokaže dobrim, poslodavac mu produžava radnu vizu i za sljedeću godinu . I poslije 36 mjeseci sezonskog rada automatski se stiče pravo na B-vizu.

Godišnja viza: takozvana B-viza s neograničenim vremenom boravka. Radnik je obavezan prve godine kod poslodavca, koji je obezbijedio pomenutu vizu, ostati najmanje godinu dana, ako drugačije nije ugovorom regulisano.
                                              
Slavko Tasovac, 
Semberske novine, 1989. godine