Naučnici: Zemlja izgubila 28 triliona tona leda :: Semberija INFO ::

 

Naučnici: Zemlja izgubila 28 triliona tona leda


Britanski naučnici su između 1994. i 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih pokrova, zaključivši kako je planeta Zemlja u tom razdoblju izgubila 28 triliona (milijardi milijardi) tona leda.

Naučnici sa univerziteta u Lidsu, Londonu i Edinburgu toliki gubitak leda nazivaju nevjerovatnim i smatraju kako bi on mogao rezultirati dramatičnim porastom nivoa mora, možda čak i za metar do kraja vijeka.

"Da to stavimo u kontekst - svaki cantimetar porasta nivoa mora znači da će u dogledno vrijeme milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini", kazao je za Gvardijan profesor Endi Šepard sa Univerziteta u Lidsu.

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posledice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planete da Sunčevu radijaciju reflektuje nazad u svemir.

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju Međuvladinog panela za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (IPCC).

"Ranije su naučnici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktika ili Grenlanda, međutim ovo je prvi put da je neko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s naše planete", rekao je Šepard za Gvardian.

"A ono što smo otkrili zaprepastilo nas je... Malo je vjerovatno da je veliki dio od 28 triliona izgubljenih tona leda direktna posljedica klimatskog zagrijavanja", kazao je on.

Agencije