MILUTIN MILANKOVIĆ- PUTNIK KROZ VASIONU I VIJEKOVE :: Semberija INFO ::

 

MILUTIN MILANKOVIĆ- PUTNIK KROZ VASIONU I VIJEKOVE


Muzej Semberije i Saveze inovatora Republike Srpske pozivaju Bijeljince da pogledaju  izložba ,,Milanković 1879- 2019“. Izložba je postavljena u Muzeju Semberije, otvorena je od  28. maja do 13. juna, a ulaz je besplatan.
 
Ova Izložba je realizovana  povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, velikog naučnika koji je stvorio astronomsku teoriju klimatskih promjena i time razjasnio tajnu ledenog doba na Zemlji.

Milanković je takođe postavio teoriju o pomjeranju kontinenata na Zemlji, a tvorac je i najpreciznijeg astronomskog kalendara. Zbog izvanrednih dostignuća u nauci, po jedan krater na Mjesecu i Marsu, kao i jedan asteroid, nazvani su po njemu.
 
Koliko je bio i ostao važan za čitavu planetu, govori i podatak da ga je NASA uvrstila u 15 najvećih umova koji su proučavali Zemlju.
 
Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju ,,Milutin Milanković“ 1993. Godine koja se dodjeljuje naučnicima za izuzetne zasluge u dugoperiodičnom proučavanju i modeliranju klime. Od 2003. godine  ovu medalju dodjeljuje Evropska unija za geonauke.
 
Početak njegove životne priče počinje 28. maja 1879. godine kada je rođen u Dalju, mjestu na Dunavu, u okolini Osijeka, gdje je završio osnovno obrazovanje.  U sedamnaestoj godini, po nagovoru profesora, kao izraziti matematički talenat, odlazi u Beč i nastavlja školovanje na Visokoj tehničkoj školi. Studije građevine uspješno završava 1902. godine. Sa nepunih 26 godina promovisan je u doktora tehničkih nauka i tako postao prvi Srbin doktor tehničkih nauka. U Beograd se vraća 1909. godine.  
 
U autobiografiji o putu koji je izabrao napisao je: ,,Težio sam uvek ka višim ciljevima, ili bar onima koji su mi takvi izgledali. Nisam počinjao ništa za što se nisam osećao dorastao, zato u svom radu nisam skoro nikad imao neuspeha. Znao sam iz vlastitog iskustva, još više iz iskustva drugih, da je put kojim sam odlučio da pođem dug i trnovit i da vodi samo onda do značajne visine ako se njime korača celog života, ne skrećući ni desno ni levo.“
 
Za predmet svojih naučnih istraživanja Milutin Milanković je odabrao klimu daleke prošlosti. Najveći dio proučavanja obavljao je kod kuće u Beogradu ili u staroj zgradi Univerziteta, u Kapetan Mišinom zdanju.
 
Prvi je matzematički dokazao da astronomski uticaji upravljaju mehanizmom termičkih pojava na Zemlji. Time je povezao nauke o vasioni i Zemlji i otpočeo proučavanje klime na način koji prije njega nije postojao.
 
Njegovi matematički proračuni u sferi građevinarstva pokazali su da se kao najviša može sagraditi betonska građevina poluprečnika osnove 112,84 km, visine 21,646 km, što predstavlja teorijsku granicu visine koja se zbog građevinske statike ne može prekoračiti.
 
Milanković je svoju građevinsku djelatnost u Srbiji krunisao projektovanjem 19 armirano-betonskih mostova preko rijeke Timok, na izuzetno teškim terenima, kojima i danas prolazi pruga Niš-Knjaževac, objektima za potrebe Komande vazduhoplovstva i Kovnice novca u Topčideru. 
 
Ovaj putnik kroz ,,vasionu i vijekove“ umro je 12. decembra 1958. godine u Beogradu, a, po sopstvenoj želji, sahranjen je u Dalju, u porodičnoj grobnici na pravoslavnom groblju, na Dunavu.
 
Semberija info ( M.Rešidović)