ČAROLIJA LABUDOVOG JEZERA :: Semberija INFO ::

 

ČAROLIJA LABUDOVOG JEZERA


,,Labudovo jezero“ vjerovatno je najpoznatiji balet na svijetu. Dovoljno je samo spomenuti balet i odmah pomislimo na ,,Labudovo jezero“. Ovaj balet priča je o dobru i zlu, za koju je velikan ruskog romantizma Petar Ilič Čajkovski stvorio nezaboravnu muziku.
 
Ova čarobna, romantična bajka ne prestaje da oduševljava generacije širom svijeta, a priča je to o princezi Odeti, koju je zli čarobnjak pretvorio u labudicu, i princu Zigfridu kom čarobnjak pokušava podmetnuti svoju kćerku Odilu za ženu.
 
Za svaki baletni ansambl ,,Labudovo jezero“ predstavlja izuzetan repertoar, traži perfekciju i napor, a uloga Bijelog labuda, Odete, smatra se vrhumcem u karijeri svake klasične balerine.
 
Život ,,Labudovog jezera“ počeo je 4. marta 1877. godine  u moskovskom Boljšoj teatru. Ovaj fantastični balet, obožavan i nezaobilazan na repertoarima velikih pozorišta, ispunjen zanimljivim likovima, djevojkama- labudovima, prinčevima i zlim čudovištima, priča svoju priču kroz četiri čina.
 
,,Labudovo jezero“, balet koji se danas smatra najboljim ostvarenjem Petra Iliča Čajkovskog, uprkos veličanstvenoj muzici koju su kritičari veoma hvalili, nije dočekan aplauzom prilikom svoh prvog izvođenja. Sam kompozitor, Čajkovski, koji je pisao balet po narudžbi Moskovske uprave carskih pozorišta, u pismu prijatelju Rimskom- Korsakovu  piše: ,,...prihvatio sam taj posao i zato što već duže želim da se okušam u toj muzičkoj vrsti...“.
 
Kao glavni razlog neuspjeha premijernog izvođenja baleta smatra se dosadna i nezainteresovana koreografija.
 
Godine 1895., kada je ,,Labuđe jezero“ izvedeno u Mariinskom pozorištu, u novom je pristupu dobilo priznanje kakvo i zaslužuje.  Nažalost, predstava se odvijala tek nakon smrti Čajkovskog.
 
Tokom godina zanimanje za ,,Labudovo jezero“ ne opada, već samo raste. Balet obilazi svijet u bezbroj izdanja, međusobno se razlikujući po detaljima na pozornici i autorskom imenu na posteru.
 
portal Semberija info (M. Rešidović)