INVESTITORI TRAŽE UTOČIŠTE U PLEMENITIM METALIMA :: Semberija INFO ::

 

INVESTITORI TRAŽE UTOČIŠTE U PLEMENITIM METALIMA


Foto: MUP RS/RAS Srbija
Cijena unce zlata porasla je prvi put iznad 1.500 evra. Globalne nesigurnosti oko korona virusa i njegove ekonomske posljedice otjerali su ulagače u takozvana sigurna utočišta, poput plemenitih metala.

– Posljednje pojačanje podstaknuto je zabrinutošću zbog virusa korone – kaže stručnjak Karsten Friš iz Commerzbank. Sve veći broj novih infekcija izvan Kine posebno zabrinjava ulagače, , piše portal Bankar.me.
Kao rezultat, ekonomske brige će se verovatno povećati širom svijeta, a centralne banke “ostaju na akceleratoru”, dodaje Friš. Njemačke državne obveznice i švajcarski franak, kojima se već tri godine trguje na najvišem nivou u odnosu na evro, takođe su imali koristi od tog razvoja.

Monetarna politika glavnih centralnih banaka već neko vrijeme pogoduje trendu cijena. Zlato ne generiše kamatu, već se njime trguje kao brojem 1 za zaštitu od inflacije na finansijskim tržištima. Budući da konkurentski proizvodi poput sigurnih državnih obveznica ili štednih knjižica zapravo ne stvaraju nikakve ili čak stvaraju negativne kamatne stope, a istovremeno inflacija u zoni evra iznosi 1,4 odsto, ulagači se sada klade na tržište zlata u nadi da će tamo izbjeći djevalvaciju kupovne moći.

Isto se odnosi i na dolarsku zonu, gdje kamata još uvijek može biti povećana, ali daleko da je dovoljno da nadoknadi inflaciju koja je u januaru porasla na 2,5 odsto. Kao rezultat, realna kamatna stopa nastavlja da padati, što je, prema Frišu, još jedan argument za plemeniti metal.

(srpskainfo.com)