LUĆANO PAVAROTI – FILM O NAJPOZNATIJEM TENORU SVIJETA :: Semberija INFO ::

 

LUĆANO PAVAROTI – FILM O NAJPOZNATIJEM TENORU SVIJETA


Lućano Pavaroti jedno je od najvažnijih imena i operskog i cijelog muzičkog svijeta. Njemu u čast kreiran je dokumentarni film "Pavaroti" reditelja Rona Hauarda koji donosi intimni pogled na život, rad i djelo italijanske pjevačke ikone koja je operu približila širokoj svjetskoj publici.

​Oscarom nagrađeni Ron Hauard nastojao je zaviriti u Pavarotijev život i izvan sfere javne osobe kako bi prikazao pravog čovjeka iza te slike.

Dokumentarni film uključuje snimke Pavarotijevih  istorijskih nastupa, iskrenih intervjua, kao i snimaka iz privatne kolekcije koje do sada nisu ugledale svjetlo dana, zahvaljujući njegovoj porodici koja je ustupila pristup svojoj arhivi videomaterijala.

Film prati njegov život od ranog djetinjstva, početaka amaterskog pjevanja do postizanja svjetske slave, ali i njegov privatni život – Pavarotija kao supruga, oca, posvećenog umjetnika i filantropa.

Uz brojne snimke, filmu su svojim izjavama i pričama pridonijeli i Pavarotijevi bliski muzički saradnici i prijatelji, među kojima su Hoze Kareras, Plasido Domingo i Bono Voks.

- Pavarotijev život bio je prepun uspona i padova, dramatičnih trenutaka, a kao i svaki izuzetni karakter, bio je čovjek suprotnosti. Njegova umjetnička ambicija, podstaknuta izuzetnim talentom i ljubavilju prema čovječanstvu, stvorila je tu snažnu povezanost s publikom, ali ujedno i pridonijela njegovu životu filantropa. Fasciniran sam načinom na koji su njegova emocija i strast stvorile tu divnu muziku i neraskidivu povezanost s publikom, kao i njegovu naklonost ljudima, te promovisanje ljudske dobrote. Živio je život pravog filantropa, rekao je Ron Hauard.

portal Semberija info (M.Rešidović)