Da li je plaćanje telefonom najbezbjednije :: Semberija INFO ::

 

Da li je plaćanje telefonom najbezbjednije


Foto: Pixnio
Prošle godine je prema podacima NBS (Narodna banka Srbije) obavljeno više od 53 miliona transakcija instant plaćanjem. Mnogi su se navikli da elektronski plaćaju račune, a lakše i bez čekanja moguće je i u prodavnicama, restoranima. Ipak, ima onih koji još zaziru od takvog načina plaćanja jer misle da nije bezbjedan.

Jeste li već počeli da plaćate račune mobilnim telefonom? Da biste novčanik zamijenili mobilnim telefonom, potrebno je samo da instalirate aplikaciju svoje banke.

Jedan od načina plaćanja mobilnim telefonom je skeniranje kju-ar koda. Prvo se odabere opcija IPS pokaži, a potom će trgovac skenirati kju-ar kod bar-kod čitačem i vaš račun će biti plaćen.

"Mogu da plaćaju račune skeniranjem NBS koda, mogu da vrše plaćanja na drugim mjestima ili prenose sredstva sa računa na račun preko mobilnog telefona", ističe Aleksandar Stanojević, šef Odsjeka za poslovnu podršku i razvoj novih proizvoda i servisa NBS.

Bojana Mišković, koordinatorka digitalnog centra u Prokredit banci, ističe da je sistem potpuno bezbjedan.

"Tako da klijenti nemaju nikakvu potrebu da brinu što se tiče sigurnosti ovog vida plaćanja. Pri samom pokretanju m-banking aplikacije potrebno je da unesu pin-kod da bi se transakcija realizovala", objašnjava Miškovićeva.

Nije ovo jedini način. Telefonom možete da plaćate i ako svoju platnu karticu dodate u mobilni telefon preko posebne aplikacije.

Prislonite telefon na POS terminal i platili ste. U manjoj ste opasnosti da će vas neko pokrasti ako izgubite telefon nego kada izgubite novčanik pun kartica.

Mogu li da vam "odžepare" telefon

"Što se tiče bezbjednosti, najveći aspekt se tu gleda, građani misle da je tu lako preći sistem i da neko to može da zloupotrebi. Tu je teže pobjeći s lica mjesta, nego učiniti krivično djelo. Vrlo je teško da vam neko sa ukradenim telefonom i pinom, kada sve ima na raspolaganju, taj novac uzme a da ne ostavi neki trag", naglašava Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Na pitanje da li koriste mobilni telefon za plaćanje računa, građani odgovaraju da im je taj vid plaćanja jednostavniji.

"Preko kartice, u sklopu banke, aplikacije, postoji ta opcija, i to je mnogo bolje što se tiče plaćanja i u radnjama i u kafićima", navodi jedan građanin.

Takođe, kako dodaje sugrađanka, za nju je to brže, jednostavnije i odmah dobije pregled šta je uradila.

Međutim, ima i onih koji nemaju povjerenja i kako kažu više vole da imaju gotovinu kod sebe.

Prošle godine obavljeno je više od 53 miliona transakcija instant plaćanja, ističu u Narodnoj banci Srbije, prenosi "Kamatica".

(Nezavisne)