Prvi put nakon 35 godina: Gramofonske ploče prodate u više primjeraka od CD-ova :: Semberija INFO ::

 

Prvi put nakon 35 godina: Gramofonske ploče prodate u više primjeraka od CD-ova


Tehnologija rijetko ide unazad, međutim, trend povratka gramofonskih ploča je dostigao svoj novi vrhunac i premašio prodaju kompakt-diskova.

Prema izvještaju RIAA asocijacije, prvi put od 1987. godine, prodaja gramofonskih ploča je premašila kompakt-diskove u protekloj godini. Teško je reći da li su audiofili ili kolekcionari ti koji su najzaslužniji za ovo dostignuće, ali sumnjamo da se proizvođači analogne muzike žale, pogotovo kada uzmemo da su ploče prodate u 41 milion, a CD-ovi u 33 miliona primjeraka.

Jaz je još značajniji ukoliko stanje posmatramo iz finansijske perspektive. Prošle godine, potrošači su potrošili 482,6 miliona na CD-ove, što je više nego duplo manje u odnosu na 1,2 milijarde dolara za ploče.

Prihodi od prodaje ploča su već premašili kompakt-diskove 2020. godine, međutim, kako je isporuka drevnog medija porasla ove godine za 17 odsto, a isporuka digitalnog rođaka pala za 18 odsto, konačno smo vidjeli da analogni format izađe kao pobjednik po broju prodatih primjeraka.

Digitalni zvuk ubjedljivo najpopularniji

Iako potražnja za muzikom na kompakt-diskovima opada, to ne znači da se isto može reći za popularnost digitalnog zvuka. Ukoliko se sagledaju svi formati konzumiranja digitalne muzike, ukupni prihodi su skočili 6 odsto u 2022. godini, na 15,9 milijardi dolara, što je oko 92,3 procenata udijela tržišta.

Striming servisi, kao što su Spotify, Deezer, Tidal i Apple Music su prihodovali 10 milijardi dolara prošle godine, a YouTube i servisi zasnovani na reklama su donijeli još 1,8 milijardi dolara.

"Sve u svemu, 2022. je bila impresivna godina kada je rast u pitanju, nakon decenije rastuće popularnosti striminga na muzičkoj sceni", kaže Mič Glejzer, izvršni direktor RIAA asocijacije. "Nastavljajući taj niz, prihodi od pretplate striming servisa sada predstavljaju dve trećine udijela tržišta, dostižući rekordnu brojku od 13,3 milijarde dolara".

U međuvremenu, preuzimanje muzike nastavlja da gubi na popularnosti. Tokom prošle godine, ovaj vid konzumiranja muzike je ostvario prihode od 495 miliona dolara, što je pad od 20 odsto, odnosno od 84 odsto u odnosu na vrhunac koji se desio 2012. godine.


Mondo