Šta znači potreba da slušamo muziku dok radimo :: Semberija INFO ::

 

Šta znači potreba da slušamo muziku dok radimo


Foto: Pixabay
Ukoliko volite slušati muziku dok obavljate razne aktivnosti, naučnici objašnjavaju da postoji objašnjenje zašto to radite.

Naime, oni objašnjavaju kada potreba za dodatnim zvukom poput muzike ili zvukova s televizije, može ukazivati na problem mentalnog zdravlja, a ne na distrakciju kako ljudi obično misle.
 
- Pozadinska buka može se koristiti u pokušaju da se odvrati pažnja ili izbjegnu neugodne emocije i misli - izjavila je psihologinja Jena Karl.
 
Ipak, naučnici navode da puštanje pozadinske buke do određene mjere može biti dobar način da upravljate svojim emocijama. Na primjer, ako se osjećate preopterećeno ili depresivno na poslu, možda se nećete osjećati ugodno dok plačete i možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pažnju.
 
Međutim, tu može nastati problem, jer nije preporučeno da izbjegavate emocije u potpunosti ili zauvijek. Morate pronaći vremena da se vratite svojim mislima kako biste procijenili i osjetili emocije koje vas muče.
 
Nažalost, izbjegavanje emocija može pogoršati vaše stanje. Ako se nađete u situaciji da uvijek odvraćate pažnju od neugodnih misli ili ih izbjegavate, to može pojačati tjeskobu koja stoji iza tih misli.
 
Puštanje pozadinske buke, nebitno da li se radi o pjesmi, podkastu ili televizijskoj emisiji može zvučati kao dobra opcija kada ste sami i ponekad zaista može biti od pomoći, ali ako primijetite da poriv dolazi iz želje da pobjegnete od svojih emocija i misli, možda je vrijeme da uvedete i druge vještine suočavanja kao što je odlazak na terapiju.

(B92)