Počele isporuke najbržeg i najskupljeg Mercedesa :: Semberija INFO ::

 

Počele isporuke najbržeg i najskupljeg Mercedesa


Prvi Mercedes-AMG One spreman je za isporuku.

Vjerovali ili ne, prošlo je pet i po godina otkako je Mercedes zapanjio svijet predstavljanjem koncepta Project One na sajmu automobila u Frankfurtu. 

Bio je i ostao zaista poseban automobil koji bukvalno donosi tehnologiju Formule 1 na put.

Sada je konačno proizveden prvi primjerak za tržište. Auto, ako ga uopšte možemo tako nazvati, ima njemačke registarske tablice sa jasnom oznakom "ON1".

Skoro u potpunosti je crne spoljašnjosti, sa samo nekoliko zelenih Petronas detalja, crvenim završetkom krovnog usisa i bijelom AMG oznakom na centralnom "peraju".

One možda nije najbrži na papiru, ali se pokazao najbržim na stazi. On je rekorder staze na Nirburgringu, Hokenhajmu i Red Bul ringu.

Biće proizvedeno samo 275 primjeraka. Međutim, nije poznato ko je kupio prvi automobil. Pominju se mnoga imena, uključujući vozače F1 Luisa Hamiltona, Nika Rozberga i Dejvida Kultarda.

Među poznatim kupcima koji su se prijavili na listu narudžbina su Meni Košbin, glumac Mark Volberg i rumunski biznismen Jon Cirijak.

Podsjećanja radi, One za pogon koristi hibridni sklop koji se sastoji od 1.6 V6 benzinca sa 574 KS koji se "vrti" do 11.000 o/min.

Postoje četiri elektromotora, po jedan za svaki prednji točak, jedan postavljen pored V6 motora snage preko 160 KS i četvrti od 121 KS povezan sa turbinom.

Do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi, a do 200 km/h za samo sedam sekundi. Maksimalna brzina je 352 km/h.

Montaža automobila se odvija u AMG-ovom centru u Koventriju, Velika Britanija, dok hibridni pogon sa četiri elektromotora dolazi iz Mercedes (High Performance Powertrains) divizije koja se nalazi u Briksvortu.

Sastavljaju ga isti ljudi koji su takođe odgovorni za F1 bolide.

Recimo i da su svi primjerci prodati unaprijed po početnoj cijeni od oko 2,75 miliona evra.

(Nezavisne)