Pregled najznačajnijih događaja u 2022: Godina u znaku izbora i inflacije :: Semberija INFO ::

 

Pregled najznačajnijih događaja u 2022: Godina u znaku izbora i inflacije


Opšti izbori u Bosni i Hercegovini, kandidatski status BiH, ubistvo Radenka Bašića, načelnika Kriminalističke policije u Prijedoru, te inflacija i opšti rast cijena obilježili su 2022. godinu.

Priča o izborima počela je neslavno s obzirom na to da vlast, tačnije aktuelni Savjet ministara BiH, na vrijeme nije obezbijedio novac. Na kraju je morao reagovati i Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, namećući odluku o finansiranju izbora. Za razliku od kampanje, postizborni period bio je poprilično zanimljiv, a stvari su počele da se komplikuju već u izbornoj noći, kada je Jelena Trivić, kandidat PDP-a, proglasila pobjedu nad Miloradom Dodikom, kandidatom SNSD-a. Kasnije , kada je ustanovljeno da Dodik ima više glasova, opozicija je počela sa protestima, a i sama Centralna izborna komisija naredila je ponovno prebrojavanje glasova za taj nivo vlast. Na kraju, Dodik je od strane CIK-a potvrđen kao predsjednik Republike Srpske.

Osim izbora, u političkom smislu, godinu je obilježilo i to što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status. Zahtjev za članstvo u EU, BiH je podnijela u februaru 2016. godine, a krajem te godine dobila je i upitnik Evropske komisije u kojem su bila 3.242 pitanja. Na ova pitanja BiH je odgovorila tek 14 mjeseci kasnije s tim da je poslije stigao i dodatni set pitanja na koji se odgovaralo takođe mjesecima. Na kraju, 15. decembra BiH je dobila status kandidata.

Ubistvo Radenka Bašića, načelnika Kriminalističke policije u Prijedoru, potreslo je region. Njega je pucnjem u potiljak, dok je išao na posao, ubio Aleksandar Mijatović, koji je priznao ubistvo, a pored njega, uhapšen je i Dalibor Railić, zvani Dugi, kojeg policija tereti da je naručio ubistvo policijskog inspektora.

Kada je riječ o inflaciji i opštem rastu cijena, to je obilježilo cijelu godinu, jer iz mjeseca u mjesec novac je gubio na vrijednosti. Ta inflacija, iako uvezena, u Bosni i Hercegovini najveća je u regionu i očekivanja ekonomista su da će na nivou godine biti oko 16 odsto. Najveća posljedica inflacije svakako je rast cijena, posebno osnovnih životnih namirnica, koje su značajno poskupjele. Prema zvaničnim podacima statističkih zavoda u BiH, samo je hrana poskupjela 26 odsto, a značajno su rasle i cijene nafte i naftnih derivata, što se pripisuje ratu u Ukrajini. Ono što zabrinjava jeste da su vlasti u BiH na svim nivoima, u odnosu na zemlje regiona, učinile najmanje kako bi pomogle građanima da se izbore sa sve većim troškovima života.

(Nezavisne)